Minimálna hodnota stravných lístkov sa pre státisíce zamestnancov od pondelka 1. júla zvýšila z 3,60 eura na 3,83 eura. Dôvodom je nárast súm príspevkov na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.
Za obed sme ochotní zaplatiť viac. Slováci vlani minuli na obedy denne v priemere 5,80 eura, čo je o dvadsať centov viac, ako zaplatili v predchádzajúcom roku.
Ich celková odhadovaná cena je asi 1,85 mil. eur
Minimálna suma stravných lístkov pre zamestnancov sa od 1. júna tohto roka zvyšuje z 3,38 eura na 3,60 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce SR.
Už od júna by sa mali dvihnúť sumy stravného. Navrhuje to ministerstvo práce ako reakciu na rastúce ceny v reštauráciách.
Podľa jedných špinavý biznis, podľa iných systém, ktorý prináša len samé výhody zamestnancom, zamestnávateľom aj reštauráciám.
Gastrolístky odrazili všetky snahy o ich zrušenie. Obmene sa však nevyhli.
Od decembra budú firmy svojim zamestnancom hradiť vyššie stravné. Minimálna cena gastrolístka sa zdvihne zo súčasných 3,15 na 3,38 eura.
Platenie gastrolístkami môže byť onedlho minulosťou. Nová vládna štvorkoalícia je naklonená ich zrušeniu.
Donedávna bojovali za decembrové výplaty a koncoročné odmeny, dnes im chýbajú stravné lístky. Aby ich mohli súdy pre svojich zamestnancov zabezpečiť, dostali sa do zložitej situácie.
Viac ako 1,9 milióna zamestnancov si ešte v tomto roku priplatí za gastrolístok o pár centov viac. Cena najlacnejšej stravenky by sa mala zdvihnúť o 15 centov.
Dôchodcom, ktorí pracujú na zmluvu, musí ich zamestnávateľ zabezpečiť jedlo. Väčšina firiem si túto svoju povinnosť plní tým, že im dáva stravné lístky.
Kríza mení stravovacie zvyklosti slovenských spotrebiteľov. Ľudia obmedzujú návštevy kaviarní a reštaurácií a stolovanie presúvajú do domácností.