Chudnutie nemusí byť boj s hladom, únavou a jojo efektom. Tajomstvom štíhlej postavy je správna voľba potravín, ktoré podporia metabolizmus a dodajú telu energiu.
Sú lacné a nesmierne výživné, vedci vo viacerých štúdiách zistili, že ich konzumácia predlžuje život.
Zo strukovín má najviac bielkovín aj železa a pomôže s vysokým cholesterolom.
Vegánov či vegetariánov celosvetovo pribúda. Potraviny živočíšneho pôvodu nahrádzajú rastlinnými alternatívami zo zdravotných, alebo aj etických či ekologických dôvodov.
Rozsiahla štúdia vydala varovanie, chemické potraviny treba radikálne obmedziť.
Kedysi bola bežnou súčasťou jedál, dnes je známa skôr ako krmovina, no zaslúži si pozornosť.
Vedeli ste, že rímsky hrach je hneď po fazuli druhou najpestovanejšou strukovinou sveta?
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá a aj také, ktoré doplnia vitamíny.
Odporúča sa pri redukčných diétach a aj diabetikom, lebo stabilizuje cukor v krvi.
V našich končinách pomerne neznáma, no rozhodne sa ju oplatí vyskúšať. Ozvláštni chuť jedla a ešte aj prospieva zdraviu.
Vypadávanie vlasov je postrachom každej ženy. Často však spomalenie tohto procesu nestojí na množstve výživových doplnkov, či drahých šampónov, ale na zmene stravovacích návykov.
Náš organizmus nemôže správne fungovať bez látok, ktoré mu môžeme dodať v tých najbežnejších plodinách dopestovaných v záhrade.
Nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny a často ho zatienia napríklad hrach, alebo fazuľa. Cícer by mal mať však pevné postavenie v našom stravovaní.
Fašiangy boli v minulosti časom hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi obdobiami, keď sa ľudia mali zabaviť, najesť aj napiť sa do sýtosti.
Nelúpané arašidy patria u nás už desaťročia k vianočným sviatkom.
Rovnako ako si leto nevieme predstaviť bez ľahkých šalátikov či grilovaných jedál, k zime patria polievky.
Stav, na ktorý sa nedá zvyknúť. Chýbajúca energia, pospávanie počas dňa a námaha pri akejkoľvek činnosti sa často objavujú u starších ľudí.
Z rastlinných výrobkov vzrástli ceny olejnatých plodov a semien o 31,4 %, ceny obilnín o 20,4 %, ceny strukovín o 12,8 % a ceny ovocia a zeleniny o 0,4 %.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
Strukoviny, ktoré v dávnych časoch tvorili neoddeliteľnú súčasť nášho stravovania, si treba dopriať aj v súčasnosti.