Fašiangy boli v minulosti časom hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi obdobiami, keď sa ľudia mali zabaviť, najesť aj napiť sa do sýtosti.
Nelúpané arašidy patria u nás už desaťročia k vianočným sviatkom.
Rovnako ako si leto nevieme predstaviť bez ľahkých šalátikov či grilovaných jedál, k zime patria polievky.
Stav, na ktorý sa nedá zvyknúť. Chýbajúca energia, pospávanie počas dňa a námaha pri akejkoľvek činnosti sa často objavujú u starších ľudí.
Z rastlinných výrobkov vzrástli ceny olejnatých plodov a semien o 31,4 %, ceny obilnín o 20,4 %, ceny strukovín o 12,8 % a ceny ovocia a zeleniny o 0,4 %.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
Strukoviny, ktoré v dávnych časoch tvorili neoddeliteľnú súčasť nášho stravovania, si treba dopriať aj v súčasnosti.
Rozhodli ste sa, že vyradíte alebo aspoň obmedzíte mäso a živočíšne výrobky vo svojej strave?
Kyselinu listovú nájdeme v mnohých potravinách, takže telo ňou môžeme v dostatočnom množstve zásobiť vďaka vyváženej strave.
Konzumácia fazule, šošovice a hrášku je často sprevádzaná nadúvaním. Existuje však trik, ako sa znova spriateliť s cícerom.
Drží si prvenstvo medzi strukovinami. Pre viaceré zdravotné benefity ju ocenia najmä starší, ktorých trápia časté zlomeniny, neposlušné srdce či cukrovka.
Prechádzate na vegánsku stravu? Pripravujete sa na maratón? Alebo na príchod bábätka? Špeciálne situácie prinášajú nové výzvy.
Fazuľky sú nezrelými strukmi až 130 rôznych druhov fazule. Majú pretiahnutý štíhly tvar, na koncoch sú zašpicatené a majú rôzne veľkosti.
Presedlanie na vegánsku stravu môže priniesť úspech v podobe zhodených kilogramov tuku. Rastlinná strava pomáha rýchlejšiemu tráveniu a štartuje metabolizmus.
Vlčí hlad obsadí náš mozog a my máme pocit, že sa mu nedokážeme ubrániť. To nie je pravda. Posvieťte si na určité potraviny.
Niekedy nie je vôbec jednoduché vyznať sa v tom, čo je v skutočnosti pre deti, čo sa jedla a pitia týka, zdravé a čo nie.
Ak patríte k ľuďom, ktorí sú náchylní na nadúvanie, mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré nafukujú, upraviť jedálniček.
Naše prababičky akosi inštinktívne tušili, že struky hrachu, fazule, cícera, bôbu či šošovice ukrývajú v sebe zlatý poklad – riadnu dávku energie, bielkovín, vlákniny.
Arašidy alebo búrske oriešky sú plodom podzemnice olejnej. Pritom nejde o orechy, ako sa mnohí domnievajú, ale o strukovinu.
Fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré potrebujú dlhý čas varu, preto sa oplatí uvariť väčšie množstvo naraz.