Ide o víno, ktoré mnohokrát ani nevidelo Taliansko, dokonca ani nepochádza z jeho vychýrenej oblasti.
U nás sa pijú šumivé vína ešte stále najviac na prelome rokov, ale labužníci hovoria, že čas na bublinky je v každom ročnom období a v každej dennej dobe.
Dokonalosť je jednoduchá - božské je božské. Reč je o šampanskom, šumivom víne, jednom zo symbolov Francúzska. No v rastúcej medzinárodnej konkurencii sa nestratí ani Slovensko.
Francúzom Rusi zakázali používať označenie "šampanské". Svoje produkty musia v Rusku nazývať len "šumivé víno". Dosť ich to nasrdilo.
Francúzski výrobcovia šampanského žiadajú o pomoc pre nový ruský zákon, ktorý je úplne absurdný.
Aké by to boli silvestrovské oslavy bez prípitkov. Ak máte všetky prísady, vyskúšajte niektorý z receptov.
Bublinky zo šumivého vína vraj pomáhajú mozgu. Odborníci sa dušujú, že zopár pohárikov počas týždňa dokáže predchádzať demencii a Alzheimerovej chorobe.
Obchodníci aj výrobcovia šumivého vína si mädlia ruky. Slovenskej ekonomike sa darí a ľudia neľutujú peniaze na nákup vína.
Britská asociácia zubárov varuje: Prosecco nebezpečne útočí na zubnú sklovinu. Ako ho naďalej piť a napriek tomu zuby ochrániť?
Slovensko sa stalo krajinou milovníkov vína, na prelome rokov najmä šumivého. Dva posledné decembrové týždne žičia vinárom aj obchodníkom s vínom.
Sú značky, ktoré tvoria dejiny a kultúru národa. Vo Francúzsku sú to vinárske domy v Champagni, na Slovensku je to nepochybne Hubert J. E..
Skoro tretina "šampanského" v ruských obchodoch je "sóda", pretože bublinky v šumivom víne nevznikli prirodzene, ale do nápoja boli dodané umelo.
Vynálezcovia veselých bubliniek zo Champagne netušili, že jedného dňa ich víno poblázni celý svet.
Šumivé je vhodné na každú príležitosť, dokonca aj k tekvicovej polievke, tvrdí hlavná enologička spoločnosti Hubert J. E. Sereď Ingrid Vajcziková, ktorá odpovedala online na vaše otázky.
Koniec starého a začiatok nového roka vítajú v celom svete výstrelmi šampanského. Slovensko nie je výnimkou.
V Remeši vraj pijú šampanské aj vo všedný deň. A keď sú oberačky, je toto víno súčasťou občerstvenia ľudí pracujúcich vo viniciach. To si na Slovensku nevieme dosť dobre predstaviť.
Sviežosť je jednou zo základných čŕt šumivého vína. Spotrebiteľa však čaká viacero prekvapení. Na trh vstupujú nové podoby slovenských šumivých vín.