Steak s kosťou patrí medzi milovníkmi poriadneho kusa mäsa medzi tie najobľúbenejšie. Jeho najznámejším zástupcom je T-bone steak, poznáme však aj porterhouse steak alebo tomahawk steak. T-bone steak je klasikou americkej steakovej kultúry, preto si najprv predstavíme ten.
Dobrého veľa nebýva, hovorí sa. Táto ľudová múdrosť určite platí o najkvalitnejšom hovädzom mäse sviečkovici.
Základom kuchárskeho umenia je dokonale ovládať klasiku, teda jedlá, ktoré sú zlatým fondom miestnej gastronómie. Keď sa nám to podarí, môžeme ich trochu inovovať.
Väčšina profesionálnych kuchárov nedá na liatinovú panvicu dopustiť - je prakticky nezničiteľná a najvhodnejšia na prípravu steakov.
Sviečkovica na smotane predstavuje kuchársku výzvu, aj keď na jej príprave takmer nič nie je. Má však štatút českého národného pokrmu.