Vyše 700 potravín v krajinách Európskej únie sa hrdí chráneným zemepisným označením. Slovensko má početné zastúpenie najmä výrobkov zo syrov.
Syry je najlepšie uchovávať v chladničke vo vlhkej vreckovke, tie s plesňou je potrebné vždy skladovať osobitne a ak uchovávate syr v potravinovej fólii, meňte ju každé dva dni.
Ako sa zo strojárky stane syrárka? Jednoducho, dievča sa zaľúbi do chlapca z rodiny bačovky. Vydá sa a ani nevie ako, odrazu cedí syr.
Francúzi majú 365 druhov syra, na každý deň roka jeden. A koľko Slováci? Bryndziarka Oľga Apoleníková vyrába tridsať výrobkov, na každý deň mesiaca jeden.
Môžeme plesnivé potraviny ešte jesť, za predpokladu, že plesnivé časti jednoducho odrežeme, alebo by radšej mali rovno skončiť v koši?
Hovorí sa, že hudba zjemňuje mravy. Ale pôsobí tak aj na syr? Takúto otázku si položil švajčiarsky výrobca ementálu a rozhodol sa zlepšovať svoje syry hudbou.
Mlieko a z neho syry, bryndza, tvaroh. K tomu zemiaky, kapusta a slivky, mäso z vôd, z lesa, občas zo zabíjačky či z košiara...
Sedem rokov potrebovalo Slovensko na to, aby dosiahlo citeľné zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov.
Nič viac nám v kuchyni netreba. Môžeme skúšať, kombinovať a vymýšľať. Tak sa rodia nové zaujímavé jedlá, ktoré by hádam chutili aj našim prababičkám.
V posledných rokoch sa aj v našich obchodoch objavujú alternatívy mliečnych výrobkov. Kríza nahráva lacnejším produktom a tento trend zasiahol aj výrobky z mlieka.
Víno a syry, kombinácia, ktorá sa rokmi udomácnila už aj v slovenských domácnostiach.