Mak do koláčov možno používať mletý aj nemletý a pre jeho výraznejšiu chuť ho možno opražiť na panvici bez pridania tuku.
Väčšina ovocia nie je príliš vhodná na mrazenie, najvhodnejšie je bobuľové – maliny, čučoriedky a jahody, pretože tie v chladničke rýchlo splesnivejú.
Čo by to bolo za Veľkú noc bez farbenia vajíčok? Namiesto umelých farieb môžete na farbenie použiť prírodné produkty.
Pozná to každý, kto sa niekedy snažil odstrániť priemyselne nalepené nálepky z rôznych pohárov.
Jednoduchým dezertom, ktorý nedá veľa námahy, je cobbler.
Ak niečo pri varení alebo pečení pripálime, je to dvojnásobný dôvod na zlú náladu, lebo okrem (čiastočne) znehodnoteného jedla nás čaká aj čistenie pripáleného hrnca.
Guláš pochádza z Maďarska, ale ako „svoj“ si ho privlastňuje celá stredná Európa, populárny je ešte aj v Nemecku.
Chili con Carne je jedlo obľúbené u nás najmä v zime, keďže je pomerne výdatné. Hoci mnohí si myslia, že pochádza z Mexika, nie je to tak, jeho korene treba hľadať na juhu USA.
Aioli je omáčka, ktorá patrí medzi základné studené omáčky francúzskej a v trochu obmenenej podobe aj španielskej gastronómie.
Cheesecake patrí medzi najobľúbenejšie dezerty, existujú naň rôzne recepty, ponúkame vám ten najjednoduchší – nepečený.
Možno ste sa stretli už s názvom múky Manitoba. Je to múka, bez ktorej si Taliani nevedia predstaviť pečenie. Paradoxne, pšenica, z ktorej sa robí, má severoamerické korene.
V receptoch na niektoré koláče sa môžete stretnúť s pojmom samokypriaca múka (Self-Rising Flour). Používa sa najmä pri príprave čajového pečiva.
Pečeň považujú niektorí za lahôdku, iní sa ju boja jesť, lebo si myslia, že obsahuje škodlivé látky. Pečene sa však netreba báť.
Meringues alebo po našom snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu. Preto je dôležité uskladňovať ich v dobre uzatvorených nádobách.
Obohatiť cesto na koláče zdravými tukmi nikdy nemôže byť na škodu. Tie sa nachádzajú najmä v rôznych typoch orechov.
Paradajky je vhodné do väčšiny jedál zbaviť šupy. Ako sme už písali, najlepšie to ide, keď ich na pár sekúnd ponoríte do vriacej vody, napichnete na vidličku a ošúpete.
Žijeme v paradoxných časoch. Každý deviaty človek vo svete hladuje alebo trpí podvýživou, na druhej strane sa tretina populácie borí s nadváhou alebo obezitou.
Mastné fľaky na oblečení či na obrusoch žiaľ patria k prácam v kuchyni. Pri ich odstraňovaní platí: čím rýchlejšie konáme, tým je šanca, že sa fľaku zbavíme, väčšia.
V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.
O klasickom rafinovanom repnom cukre veľa pozitívneho človek nepočuje. Prirovnanie biely jed je len jedna z jeho rozšírených charakteristík.