Kvety tejto rastliny sa objavujú na jar, vňať sa zbiera celé leto. Je veľmi účinná, preto ju užívame len krátkodobo.
Táto bežná koreňová zelenina je počas roka skoro zabudnutá. Spomenieme si na ňu len počas sviatkov, čo je škoda.
Známa zelenina mierneho pásma je v kuchyni neodmysliteľná. Okrem toho, že skvelo dochucuje jedlá, je aj veľmi zdravá.
Údené dobroty, vajíčka či zemiakový šalát. Maškrty, bez ktorých si Veľkú noc nevieme vôbec predstaviť. Prejedanie však môže privodiť zopár zdravotných, najmä tráviacich komplikácií.
Najčastejším problémom so žalúdkom počas sviatočného hodovania je jeho prekyslenie a následné prejavy ako pálenie záhy či grganie.
Silno vonia, rastie vo voľnej prírode a dá sa aj pestovať. Je výbornou liečivou rastlinou na mnoho zdravotných problémov.
Dajte si na týždeň detox od kávy a zistíte, že vás nečakajú dni plné únavy, ale zaujímavých zmien, počas ktorých sa telo zbaví vplyvu kofeínu a začne fungovať úplne inak.
Kedysi bola hojne využívaná, ale postupne upadla do zabudnutia. Keď sa k nej vrátite, prospeje to vášmu zdraviu.
Táto trváca rastlina sa zvyčajne pestuje ako jednoročná plodina. Pochádza z Indie, je chutná a veľmi výživná.
V záhrade aj v kuchyni má svoje stabilné miesto, patrí k najobľúbenejším liečivým rastlinám. Teraz je najlepší čas na výsev.
Na liečivé vlastnosti tejto rastliny odkazuje aj jej názov. Je aj obľúbenou okrasnou rastlinou a jej pestovanie zvládne každý.
V našich končinách pomerne neznáma, no rozhodne sa ju oplatí vyskúšať. Ozvláštni chuť jedla a ešte aj prospieva zdraviu.
Ak mávate po káve rôzne tráviace problémy, siahnite po náhrade obľúbeného nápoja, ktorú poznajú už celé generácie.
Na potulkách po prírode ju nájdete len ťažko a je chránená. Preto je dobré ju pestovať, je to obdivuhodná liečivka.
Nie je náročná na pestovanie, používa sa v kuchyni a pomáha zmierňovať zdravotné problémy. V záhrade však vie byť poriadne zlá.
Darí sa mu v úrodných vlhkých pôdach a na polotienistých miestach. Je chutný, plný vitamínov a chutí v studenej aj teplej kuchyni.
Obyvatelia vidieka ho považujú za burinu, no táto koreňová zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.
Zažívacie ťažkosti nie sú ani v starobe „štandardom“, na ktorý si máme zvykať. Hoci vek nezastavíme, horšie trávenie môžeme predsa len vyriešiť.
V kuchyni má široké uplatnenie, je však známy nielen ako korenina, ale aj ako liečivá bylina. Používa sa čerstvý aj sušený.
Vďaka svojim všestranným priaznivým účinkom na zdravie sa tento ovocný strom zvykne nazývať aj prírodné zlato.