Nie je náročná na pestovanie, používa sa v kuchyni a pomáha zmierňovať zdravotné problémy. V záhrade však vie byť poriadne zlá.
Darí sa mu v úrodných vlhkých pôdach a na polotienistých miestach. Je chutný, plný vitamínov a chutí v studenej aj teplej kuchyni.
Obyvatelia vidieka ho považujú za burinu, no táto koreňová zelenina je skutočným pokladom pre naše zdravie.
Zažívacie ťažkosti nie sú ani v starobe „štandardom“, na ktorý si máme zvykať. Hoci vek nezastavíme, horšie trávenie môžeme predsa len vyriešiť.
V kuchyni má široké uplatnenie, je však známy nielen ako korenina, ale aj ako liečivá bylina. Používa sa čerstvý aj sušený.
Vďaka svojim všestranným priaznivým účinkom na zdravie sa tento ovocný strom zvykne nazývať aj prírodné zlato.
Nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. To všetko môže pokaziť Vianoce.
Je to užitočná bylinka, ktorá sa používa pri varení aj na liečebné účely. Pomáha dokonca aj vtedy, keď sa tešíme plnému zdraviu. Ako?
Ktoré jedlo zvykne najviac zaťažiť naše trávenie počas sviatkov? Čo by sme mali mať nachystané doma?
Používa sa pri vianočnom pečení, ale aj na prípravu čajov. Vo farmácii sa ním maskuje nepríjemná chuť liekov, no aj on sám je liečivý.
Poznáme ho najmä ako výraznú ingredienciu liečivých zimných čajov, no pri rôznych zdravotných problémoch sa dá využiť celoročne.
Aké sú najčastejšie voľnopredajné liečivá, ktoré môžu pomôcť v prípade pálenia záhy či iných problémov s trávením?
Pikantné jedlá a čili papričky, to je obvykle chlapská téma, v ktorej sa vedia pretláčať, kto je väčší hrdina. No pikantné nie je určené výsostne mužskej populácii. Práve naopak.
Na úvod svojej vedeckej kariéry hľadal Patrik Španěl organické zlúčeniny v medzihviezdnom priestore.
Jesenné grilovačky či opekačky majú rovnaké čaro ako tie letné a v príjemnej spoločnosti nie je ťažké prehnať to s dobrým jedlom a pitím. Pomoc je na dosah ruky a zadarmo.
Ukrýva v sebe horčík, draslík, fosfor, meď, sodík, zinok, železo, vápnik, omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale aj vitamíny A, B a C.
V našich končinách sa pomaly začína udomácňovať, aj keď sa obchodoch ešte neobjavuje bežne. Chutná listová zelenina - mangold.
Hoci kolagénu v našom tele netreba uprieť pozitívny vplyv, jeho dopĺňanie nemusí vždy skončiť dobre. Pretože ako všetko, ani on nemá len pozitíva.
Tieto koreniny nie sú nijakou exotikou, nájdeme ich v regáloch s koreninami doslova v každom obchode. Čo všetko o nich a ich používaní vieme?
Kým nad detským šumivým môžeme zdvihnúť obočie, bylinná náhrada koly nemá prečo prekážať. Viete, ktorý poloker si treba zadovážiť, ako ho pestovať a najmä následne spracovať na sirup s povedomou vôňou i chuťou?