Obohatiť cesto na koláče zdravými tukmi nikdy nemôže byť na škodu. Tie sa nachádzajú najmä v rôznych typoch orechov.
Paradajky je vhodné do väčšiny jedál zbaviť šupy. Ako sme už písali, najlepšie to ide, keď ich na pár sekúnd ponoríte do vriacej vody, napichnete na vidličku a ošúpete.
Mastné fľaky na oblečení či na obrusoch žiaľ patria k prácam v kuchyni. Pri ich odstraňovaní platí: čím rýchlejšie konáme, tým je šanca, že sa fľaku zbavíme, väčšia.
V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.
O klasickom rafinovanom repnom cukre veľa pozitívneho človek nepočuje. Prirovnanie biely jed je len jedna z jeho rozšírených charakteristík.
Vajcia sa pri pečení koláčov nahradzujú ťažko, ale nie je to nemožné. V kysnutom, krehkom či trenom ceste sa jedno alebo dve vajcia nahradiť dajú.
Ak potrebujete do receptu olúpané jablko, citrón či pomaranč, šupky z nich nemusia skončiť v koši.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Ak potrebujete pri varení zeleninový vývar, najrýchlejšie ho možno, samozrejme, pripraviť, ak vo vode rozpustíte kocku bujónu. Vždy je ale lepšie urobiť si vlastný vývar.
Sezóna byliniek je tu, čo s nimi?
Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky.
Rebarboru treba vždy pred prípravou ošúpať, pretože v šupe sa nachádza veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Tá je vo väčších množstvách pre organizmus škodlivá.
Nie vždy sa pri príprave dezertov všetko vydarí tak, ako si predstavujeme. Vtedy je každá rada dobrá. Tu je niekoľko nápadov, ktoré pomôžu zachrániť nevydarené koláče.
Jedna z najrozšírenejších povier je, že olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. To však nie je pravda.
Ak máte doma „zlomené“ alebo inak chybné víno a chceli by ste ho použiť na varenie, nerobte to.
Ak pred krájaním cibuľu dobre vychladíte v chladničke, bude vás menej dráždiť na slzenie.
Sezóna jahôd sa tento rok oneskoruje, ale už teraz máme pre vás jeden tip. Osladené jahodové pyré sa výborne hodí na zmrazenie.
Ak chcete, aby bol hovädzí vývar silný, treba vložiť mäso do studenej vody. Tak sa dostane z neho do vody najviac šťavy.
Čokoládová poleva sa robí väčšinou roztopením čokolády a masla alebo smotany. Ak sa vám zdá tento recept už nudný, môžete vyskúšať jeho obmenu.
Sójová omáčka má niečo podobné s našim vínom či pivom – v ázijských krajinách je jej totiž toľko značiek. Pre varenie sú však najdôležitejšie tri druhy.