Vonku je stále zima a v chladnom počasí je najlepší čas na výdatnejšie jedlá. Tie si môžeme spestriť chutnou zimnou zeleninou.
Variť v zime sezónne a lokálne je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že sa to nedá. Záhrady sú prázdne, ale môžeme použiť suroviny, ktoré sa zimy dočkali v komorách či skladoch. Kel, mrkvu, červenú repu, huby, šípky, zemiaky, kapustu. Samozrejme, ak máme chuť, môžeme aj zimné recepty ozvláštniť. Napríklad paprikou či granátovým jablkom. Tie sú však len doplnkom, nie hlavnou surovinou.
Oolong nazývaný aj čierny dračí čaj či zelenomodrý čaj je tradičná čínska odroda čaju. Úroveň oxidácie je tu medzi zeleným a čiernym čajom.
Mango či avokádo sú už roky u nás starí známi, na pultoch supermarketov sa začali čoraz častejšie objavovať druhy exotického ovocia, doteraz u nás prakticky neznáme.
U nás sa pijú šumivé vína ešte stále najviac na prelome rokov, ale labužníci hovoria, že čas na bublinky je v každom ročnom období a v každej dennej dobe.
Koniec roka je u nás vždy v znamení veľkého vyvárania, vypekania a hodovania. Ak máte dosť jedného, druhého aj tretieho, ponúkame malú zmenu.
Aioli je omáčka, ktorá patrí medzi základné studené omáčky francúzskej a v trochu obmenenej podobe aj španielskej gastronómie.
Receptov na vanilkové rožky je množstvo, ponúkame jeden od Kristiny Bauer, ktorá je najväčšou rakúskou celebritou v oblasti pečenia.
Vianoce sú už doslova za dverami a ak chceme mať doma vlastnoručne pečené koláčiky, je teraz na ich prípravu najlepší čas. Prinášame niekoľko inšpirácií.
December je mesiac adventu, príprav a tešenia sa na Vianoce. A pečenia. Preto budeme až do Vianoc prinášať inšpirácie práve naň.
Mäso možno pripraviť na veľa spôsobov. Jedným z nich je nechať ho konfitovať pri nízkej teplote 2-3 dni. Vyžaduje to čas, ale konzistencia je potom úplne iná ako pri tradičnej úprave.
Varenie nemusí byť nudné. Môže byť zábavné, ak z neho urobíme spoločnú aktivitu a zapojíme doň napríklad známych. Pri týchto receptoch sa to dá.
Ak máte chuť na klasiku trochu inak, urobte si z gaštanov polievku alebo k červenej kapuste ku kačacine pridajte maliny.
Hont patrí medzi zatiaľ málo objavené, ale krásne kúty Slovenska. V našich receptoch sme vychádzali zo surovín, z ktorých sa tu varilo odjakživa.
Sú ideálnou surovinou do koláčov a dezertov, či už ide o lieskové orechy, mandle, gaštany, dajú sa z nich robiť aj bezlepkové koláče.
Aby ste mohli vychutnať všetky nuansy vína, musí mať správnu teplotu. Pri červenom víne sa napríklad hovorí, že má mať izbovú teplotu. To však nie je celkom presné.
Základom kuchárskeho umenia je dokonale ovládať klasiku, teda jedlá, ktoré sú zlatým fondom miestnej gastronómie. Keď sa nám to podarí, môžeme ich trochu inovovať.
Jablká, hrušky, slivky. Okrem tradičných kysnutých koláčov možno z ovocia pripraviť aj množstvo iných, sladkých pochúťok.
Obohatiť cesto na koláče zdravými tukmi nikdy nemôže byť na škodu. Tie sa nachádzajú najmä v rôznych typoch orechov.
Zemiaky patria do slovenskej kuchyne azda odjakživa. Voľakedy jedlo chudobných, dnes neoddeliteľná súčasť modernej gastronómie.