Piecť a variť bez lepku je čoraz populárnejšie. Ťažko povedať, či je to spôsobené faktom, že ľudí s neznášanlivosťou na lepok pribúda, alebo je jesť „bezlepkovo“ módny trend.
Domaša je obklopená lesmi, a preto je nastupujúca jeseň obdobím, keď v kuchyni začíname využívať to, čo v nich rastie, najmä huby.
Z týchto receptov si viete zostaviť hriešne dobré menu. Pri príprave jedál sme použili aj prísady, ktoré sa až tak často v kuchyni nepoužívajú.
Ryža patrí medzi najvšestrannejšie potraviny, dá sa pripraviť na slano, rovnako tak aj na sladko – ako predjedlo, hlavné jedlo aj dezert.
Čo si predstavíte, keď sa povie svadobné koláče? Plné misy a podnosy sladkostí s ťažkými plnkami? Moderné svadobné koláčiky vyzerajú úplne inak.
V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.
Ďalším z typov piva, s ktorým sa stretnete v pivárňach, je ale. Ide o názov pre vrchne kvasené pivá.
V septembri môžeme v kuchyni využiť zeleninu a ovocie z vlastnej záhrady alebo si môžeme na tanieri pripomenúť dovolenku pri mori.
V našej „steakológii“ pokračujeme flank steakom. Čo si máme pod týmto názvom, ak ho vidíme niekde v jedálnom lístku, predstaviť?
Variť z lokálnych surovín nie je len módny trend. Je to dôležité pre prostredie, v ktorom žijeme, pre lokálnych dodávateľov a, samozrejme, pre koncového spotrebiteľa.
Prázdniny, ktoré sú pre mnohých synonymom leta, sa síce končia, ale leto ešte nie. Teplé dni jeho záveru sa dajú ešte využiť na posedenie a hodovanie v prírode.
Korenie je to, čo dáva jedlu jedinečnosť, vie urobiť z bežnej suroviny ozajstnú lahôdku. Jeho správnym použitím viete vyčarovať exotiku na tanieri.
Ak potrebujete do receptu olúpané jablko, citrón či pomaranč, šupky z nich nemusia skončiť v koši.
Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.
Slovo streetfood asi netreba prekladať, medzičasom sa udomácnilo aj u nás. Buď si ho môžete zobrať do ruky, alebo jesť rukami. Jednoducho a nekomplikovane.
K letu patria ľahko stráviteľné jedlá, ale jesť ich neznamená jesť asketicky. Ryby, zelenina či ľahké dezerty sa dajú pripraviť tak, že si na nich pochutia aj nároční gurmáni.
Keď sa povie šalát, tak si mnohí predstavia prílohu k jedlu. Pár listov s dresingom, v najlepšom prípade nakrájané paradajky. Šalát má však oveľa väčší potenciál.
Na juhu Európy vedia, čo v lete poteší maškrtníkov. Stačí len trochu obohatiť klasické dezerty, ako je panna cotta, tiramisu, créme brullé, suflé, alebo profiterolky.
Zmrzlina je určite najobľúbenejším sladkým letným osviežením, okrem samotnej sa dáva ako príloha aj k niektorým dezertom.
Viete o tom, že z hovädzej roštenky sa pripravujú najlepšie steaky, resp. je považovaná na najlepšie mäso na steaky? A viete, ktorá časť zvieraťa to je?