Tradičný spôsob prípravy jedál našej kuchyne možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu - napríklad rôzne druhy zeleniny a rôzne bylinky.
Do teplého počasia sa žiadajú ľahšie jedlá - veľa zeleniny, šalátov, ryby, jahňacina, kuracina. Ale aj z ľahkých jedál sa dá vyčarovať menu na slávnostný alebo nedeľný obed.
Sezóna byliniek je tu, čo s nimi?
V lete sa nikomu nechce tráviť hodiny pri sporáku – ale rodina jesť chce. Čo tak inšpirovať sa receptami zo Stredomoria?
Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky.
O jedlách, ktoré sa varia v oblasti Stredomoria, sa už desaťročia traduje, že prospievajú zdraviu a predlžujú život. Aj tu sa však stravovacie návyky zmenili.
Vypekať, keď je vonku 30 stupňov, nie je to pravé orechové. Alternatíva je kúpiť si koláčiky v cukrárni. Alebo ak uprednostňujete vlastnú výrobu, urobiť si niektorý podľa týchto receptov.
Nie vždy sa pri príprave dezertov všetko vydarí tak, ako si predstavujeme. Vtedy je každá rada dobrá. Tu je niekoľko nápadov, ktoré pomôžu zachrániť nevydarené koláče.
Jedna z najrozšírenejších povier je, že olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. To však nie je pravda.
Ryby sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, zďaleka nie len ako vyprážané, pečené či grilované. Sú zdravé, ale dlhé desaťročia boli u nás len doménou Vianoc.
Konečne sa oteplilo a nastal čas, kedy si môžeme aj vonku jedlo naozaj vychutnať. Napríklad s pohárom dobre vychladeného piva. To má v kuchyni všestranné využitie, hodí sa k mnohým jedlám.
Ak máte doma „zlomené“ alebo inak chybné víno a chceli by ste ho použiť na varenie, nerobte to.
Pivo patrí určite medzi najobľúbenejších „spoločníkov“ k jedlu, ale svoje miesto má rozhodne aj ako prísada do jedál - aj keď sa často podceňuje.
Jahody dnes síce dostať v supermarketoch takmer celý rok, ale tie prvé, z vlastnej záhrady, majú každý rok nezameniteľnú chuť. Rovnako ako prvé čerešne a višne.
Detské oslavy a párty sa momentálne veľmi nekonajú, ale ich čas určite znova príde. Preto sme na Medzinárodný deň detí vybrali niekoľko receptov a tipov pre malých maškrtníkov.
Čokoládová poleva sa robí väčšinou roztopením čokolády a masla alebo smotany. Ak sa vám zdá tento recept už nudný, môžete vyskúšať jeho obmenu.
Bryndza patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a traduje sa, že v máji je najlepšia. Patrí medzi potraviny, ktoré buď máte, alebo nemáte radi.
Sójová omáčka má niečo podobné s našim vínom či pivom – v ázijských krajinách je jej totiž toľko značiek. Pre varenie sú však najdôležitejšie tri druhy.
Špargľa je často považovaná za kráľovnú zeleniny. Určite je jedinečná v tom, že to nie je surovina, ktorá je čerstvá dostupná počas celého roka, ako väčšina druhov zeleniny.
Niekedy treba chuťové bunky potešiť aj jedlami, ktoré sú jedlami nášho detstva a mnohé z našich kuchýň a z jedálnych lístkov v podstate zmizli.