Odborníci odporúčajú konzumovať zhruba 20 kg rybacieho mäsa ročne. Realita pokrivkáva. V tomto ohľade máme stále čo doháňať a mnohí z nás to robia práve na Vianoce.
Vianočné sviatky majú často následky – v podobe prírastku dvoch až štyroch kíl. Na vine je prejedanie sa, kalorické jedlá, hodovanie až do noci a nedostatok pohybu.
Výraznejšie rástla cena hlavného produktu, ktorý ide do tradičnej štedrovečernej polievky, teda kyslej kapusty.
Ako jesť a piť, aby ste sviatky zvládli v zdraví.
Oči by jedli, zatiaľ čo žalúdok už vraví stop. V prípade, že sa necháme uniesť a doprajeme si omnoho viac jedla ako zvládne naše zažívanie, máme vážny problém.
Voňavé medovníky, vysmážaná ryba a k tomu ešte majonézový šalát. Aj tieto dobroty si môžeme dopriať počas vianočných sviatkov bez výčitiek svedomia.
Na Vianoce sa mnohí prejedajú... Odborníci však upokojujú, že ak sa človek počas roka stravuje racionálne a len výnimočne to preženie, nič vážne sa nestane.
Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta.
Takmer v každej rodine na Slovensku žije aspoň jeden diabetik. Touto diagnózou u nás trpí približne 400 000 ľudí, pričom asi 100 000 o svojom ochorení nevie.
Viacerí Slováci si bez kapra Vianoce nevedia ani predstaviť. Vedia to aj predajcovia. Za kilogram kapra chcú 4,70 eura a za čistenie si pýtajú 4 eurá za kus.
Vianoce sú pre mnohých symbolom hojnosti, a vtedy jeme radšej chutne, ako zdravo. A najmä veľa. Starý tradičný jedálny lístok nám môže poslúžiť aj dnes.