"Vinohradníci nedokážu zarobiť ani na nevyhnutnú ochranu, výživu či podsadbu, ceny konkurenčných vín nepokrývajú ani ich náklady," upozorňuje expert.
Po bratislavských vínnych pivniciach je názov zážitkového projektu, ktorý pripravuje Občianske združenie Slovenské vínne cesty.
Slovenskí vinári znova potvrdili, že dorábajú vína na špičkovej svetovej úrovni. Na najprestížnejšej medzinárodnej súťaži vín Vinalies Internationales Paris získalo Slovensko 81 medailí.
Vo svete aj na Slovensku sa častejšie objavuje nový typ vinohradníkov a vinárov. Ľudia úspešní v odboroch, ktoré nijako nesúvisia s vínom, mu odrazu prepadnú.
Moravské vína najlepšie chutia v moravských sklípkoch, kde uzreli svetlo sveta, alebo v Prahe, keď ich podávajú a predstavujú moravskí vinári.
Národný salón vín, ktorý vstúpil do dvanásteho ročníka, zmenil formát výberu vín. Cieľom je predstaviť v salóne skutočne najlepšie vína v pravej chvíli.
Pohľad na víno a miesta, kde sa rodí, sa mení. Ľudia na Slovensku zisťujú, že atraktívne vína sa nerodia len v Malokarpatskej oblasti či v slovenskom Tokaji.
Slovensko sa stalo krajinou milovníkov vína, na prelome rokov najmä šumivého. Dva posledné decembrové týždne žičia vinárom aj obchodníkom s vínom.
Vinohradníci skromne podotýkajú, že režisérom dobrého vína je príroda, kým oni sú iba jej asistentmi. Skromnosť je ozdobou veľkých mužov a žien.
Jedlo zaháňa hlad a víno zasa smäd, ale obe majú ešte jeden tromf, prinášajú do života niečo nové. Jedlo na stolovanie hľadá partnera, tým najlepším je víno.
Všetko už bolo vymyslené. Aj víno. Vzniklo úplne náhodnou fermentáciou sladkých bobúľ hrozna. Každé z ľudských pokolení mu pridalo do vienka niečo nové.
Počasie opäť raz dokázalo, že je nevyspytateľné a že práve ono je osudom vína. Práve sa končiaci vinohradnícky rok 2016 bol mimoriadne dramatický, ale napokon sa neskončí najhoršie.
Pálava alebo Pavlovské vrchy sú prastarým vápencovým pohorím. Pálava sa tiahne na samom juhu Moravy od ohybu Dyje dvadsať kilometrov na juh od Mikulova až k štátnej hranici s Rakúskom.
Expozícia vín v Národnom salóne ukazuje, ako rýchlo sa mení slovenské vinárstvo. Potvrdzuje isté typické črty, napríklad prevahu bielych vín nad červenými.
Slovensko objavilo novú atraktívnu vinársku destináciu. Ešte pred desaťročím nik okrem vinárskych odborníkov nevedel nič o Strekove.
Slovensko objavilo novú atraktívnu vinársku destináciu. Ešte pred desaťročím nik okrem vinárskych odborníkov nevedel nič o Strekove.
Bol krásny jarný deň. Po fádnej zime sa konečne pod Malými Karpatmi všetko zelenalo nádejou nového života. Slnko prebudilo aj vinič.
O tom, ako reagovať na extrémne prejavy počasia, hovoria prírodovedci z Katedry fyzickej geografie a geoekológie PRiF UK – geografi Igor Matečný a Norbert Polčák, ktorý je meteorológom SHMÚ.
Ani najlepší vinári nemajú univerzálne platný recept na špičkové víno. "Každý rok prinesie hrozno s originálnou DNA, ktorú stvorilo počasie.
Vinárske Slovensko rýchle napreduje. Objavujú sa nové a nové talenty dozrievajúce v tvorcov krásnych vín. Spomedzi nich vyčnieva tandem Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou.