Časy sa menia a s nimi aj pohľad na víno. Vari ani jeden nápoj nevyjadruje tak dokonale premenlivosť podmienok, v ktorých vzniká, ako víno.
Víno vždy putovalo s človekom, pretože mu prinášalo potešenie, zdravie, radosť z nového pohľadu na krajinu.
Jedlo zaháňa hlad a víno zasa smäd, ale obe majú ešte jeden tromf, prinášajú do života niečo nové. Jedlo na stolovanie hľadá partnera, tým najlepším je víno.
Všetko už bolo vymyslené. Aj víno. Vzniklo úplne náhodnou fermentáciou sladkých bobúľ hrozna. Každé z ľudských pokolení mu pridalo do vienka niečo nové.
Pre manželov Plochockých bolo víno najprv iba koníčkom. Obaja boli manažérmi v nadnárodných firmách. V roku 2002 však kúpili kúsok vinohradu v dedine Glinik Polski.
Sú vína, ktoré prežijú svojich stvoriteľov. Z roka na rok sú lepšie a vzácnejšie, pretože človek nedokáže odolať pokušeniu ochutnať ich, je ich preto menej.
Každý by rád videl do budúcna. Aj vinári. Veď nič nie je raz a navždy dané, ani svet vína. Vinár musí v predstihu čítať správanie ľudí, kam sa uberajú ich predstavy o krásnom víne.
Nemôžeme sa nezmieniť ešte o jednom slovenskom vinárstve, ktoré svojou kolekciou vín púta pozornosť 11. ročníka salóna. Ide o Golguz Hlohovec.
Hra Pokémon Go nepriniesla nič nové. Takmer každý, kto sa pozastavuje nad pobehujúcimi hrbáčmi so smartfónmi, hrá vlastne celý život rovnakú hru.
Šampiónmi jedenásteho ročníka Národného salóna vín sú napospol príslušníci novej vinárskej vlny, ktorá sa na Slovensku začala dvíhať uprostred deväťdesiatych rokov.
Jedenásty ročník Národného salóna vín potvrdil, že má pevné miesto v slovenskom vinárstve. "Je to dnes najprestížnejšia hodnotiaca súťaž v krajine,“ hovorí František Lipka.
Slovenská vinárska scéna je v pohybe. Jej dynamiku neurčujú len známe vinárske spoločnosti, ale objavujú sa noví príťažliví hráči. Vinárstvom roka 2015 sa stal Golguz Hlohovec.
Vinár Ondrej Celleng, rodák z Čeboviec, je nenápadný muž. Možno aj preto, lebo hovorí tichšie ako ostatní. Ľudia spozornejú, až keď sa započúvajú do toho, čo hovorí.
Najvýchodnejšie slovenské vinárstvo spoločnosť Regia TT - Pivnica Orechová má jedny z najslnečnejších viníc na Slovensku.
Makovisko. Nie je to názov poľa, kde sa pestuje mak, ale stobodového vinohradníckeho honu, kde sa rodí najlepšie tokajské víno.
Slovenka Viera a Francúz Yves Eychenneovci tvoria ojedinelý medzinárodný vinársky pár. Spoznali sa pred čosi viac ako štvrťstoročím.
Príbeh vína sa začína v hlbinách času. Vyhľadať prvého vinára je nemožné. Vinárstva majú zakladacie listiny s dátumom vzniku, ale v skutočnosti sú nositeľmi širšej a dávnej vinohradníckej tradície.
Vinárske Slovensko rýchle napreduje. Objavujú sa nové a nové talenty dozrievajúce v tvorcov krásnych vín. Spomedzi nich vyčnieva tandem Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou.
Vinárstvo Jozefa Repu sa stáva známym. Rozhovor s mužom blížiacim sa k štyridsiatke pripomína zurčiacu rieku, ktorá vchádza do nížiny a nesie svoje vody k moru. Repa už vie, čo chce.
Fedor Malík, profesor vína, prežíva druhú mladosť. Nedávno oslávil sedemdesiatku a stal sa budovateľom veľkoryso koncipovaného rodinného vinárstva.