Makovisko. Nie je to názov poľa, kde sa pestuje mak, ale stobodového vinohradníckeho honu, kde sa rodí najlepšie tokajské víno.
Slovenka Viera a Francúz Yves Eychenneovci tvoria ojedinelý medzinárodný vinársky pár. Spoznali sa pred čosi viac ako štvrťstoročím.
Príbeh vína sa začína v hlbinách času. Vyhľadať prvého vinára je nemožné. Vinárstva majú zakladacie listiny s dátumom vzniku, ale v skutočnosti sú nositeľmi širšej a dávnej vinohradníckej tradície.
Vinárske Slovensko rýchle napreduje. Objavujú sa nové a nové talenty dozrievajúce v tvorcov krásnych vín. Spomedzi nich vyčnieva tandem Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou.
Vinárstvo Jozefa Repu sa stáva známym. Rozhovor s mužom blížiacim sa k štyridsiatke pripomína zurčiacu rieku, ktorá vchádza do nížiny a nesie svoje vody k moru. Repa už vie, čo chce.
Fedor Malík, profesor vína, prežíva druhú mladosť. Nedávno oslávil sedemdesiatku a stal sa budovateľom veľkoryso koncipovaného rodinného vinárstva.