Odolné kry nepodľahnú chorobám ani mrazu. Už nikdy nekúpite drahé hrozno v supermarkete.
Zalievate zeleninu, ovocie, kvety? A myslíte tiež na vinič? Mali by ste.
Dá sa kúpiť po celý rok, preto nie je dôvod odpierať si ho ani v čase, keď práve nemá svoju sezónu.
História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná a plná vitamínov.
Nedávno prekvapil ako sochár, keď sa jeho diela objavili vo fínskom Tampere. Ale najnovšia aktivita herca Brada Pitta je azda ešte väčším šokom.
Nenechajte sa odradiť predsudkami, že hrozno patrí len do komerčných vinohradov a opatery špecialistov. Aj v záhradke si môžete dopestovať zopár košíkov na osobný konzum.
Štát? Necháva veci napospas osudu, a tak ide odbor študovať iba hŕstka mladých, ktorá je presvedčená, že do konca života bude pracovať vo vinohrade a v pivnici, hovorí farmár Drobný.
Škody, ktoré tento mesiac napáchali mrazy vo francúzskych viniciach, by mohli znížiť produkciu vína v krajine takmer o tretinu v porovnaní s minulými rokmi.
Strapec hrozna na štedrovečernom stole? Nič výnimočné ani v slovenských rodinách, ibaže hrozno pochádza z druhého konca sveta.
Nie je to kniha o stvorení sveta za šesť dní, ale šesť príbehov o víne v podaní jeho životných partnerov - manželov Šebovcov, Petra Likavca a Bruna Gábla.
Pestovanie niektorých druhov hrozna v Čachticiach končí.
Otec a syn Korpásovci z Rúbane v rodinnom vinohrade na Starom vrchu pracujú na niekoľkých pozoruhodných novošľachtencoch stolových odrôd viniča.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka rozširuje počet vinohradníckych obcí o 199 na 702.
Vinica má svoju reč, ako aj pamäť. Bruno Gábel vraví, že vinohrad pripomína veľkú otvorenú knihu. Ak ju vie vinohradník čítať, dokáže viniču porozumieť.
Stačia štyri slová, jeden prostý verš, ktorý vyjadruje koncept vinárstva, prístup k vinohradu a vínu, ktoré sa v ňom narodilo.
Tradícia vína z Devína siaha až do 2. storočia pred Kristom. A práve tento víkend sa pod starobylým hradom obnovia Devínske vínne trhy.
Vypestovať kvalitný vinič nie je práve najjednoduchšie, ale nie je to ani nadľudská úloha. Zvlášť vtedy, ak vám v pestovaní budú radiť odborníci.
Víno každý rok fascinuje ľudí novou tvárou. Geniálnym režisérom premenlivosti vína je počasie. Ročník 2013 žičil viac bielym a ružovým vínam ako červeným mokom.
Delikátny koňak a šampanské majú spoločný základ – je ním champagne – pôda s vysokým obsahom vápenca. Bez nej by nevzniklo ani slávne šampanské, ani koňak.