Rezistentné odrody viniča sú kľúčom k udržateľnosti a k ekologickému pestovaniu zdravej úrody.
Vinič hroznorodý je liana, čo znamená, že ho treba v požadovanom tvare udržiavať vhodným rezom.
Nebojte sa pestovať stolové hrozno. Stačí si vybrať kvalitné a odolné odrody.
Vedeli ste, že sušené ovocie z komerčnej výroby treba umyť pod teplou vodou?
Dajte si pozor, aby bol burčiak ozaj osviežujúcim nápojom, nie dôvodom nevoľnosti či bolesti hlavy.
Slovensko je malé, no priebeh počasia v rôznych lokalitách odlišný, čo ovplyvňuje výskyt chorôb.
Ak napadne strapce hneď po odkvitnutí, môžete sa rozlúčiť s chutnou úrodou hrozna.
Nemusíte si chystať celý vinohrad. V záhrade sa oplatia aj jeden či dva kry.
Vhodným rezom viničových krov si tvoríte základ kvalitnej úrody hrozna.
Nezabudnite, že nároky odrody rozhodujú o tom, koľko púčikov na kre po reze zostane.
Odolné kry nepodľahnú chorobám ani mrazu. Už nikdy nekúpite drahé hrozno v supermarkete.
Zalievate zeleninu, ovocie, kvety? A myslíte tiež na vinič? Mali by ste.
Dá sa kúpiť po celý rok, preto nie je dôvod odpierať si ho ani v čase, keď práve nemá svoju sezónu.
História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná a plná vitamínov.
Nedávno prekvapil ako sochár, keď sa jeho diela objavili vo fínskom Tampere. Ale najnovšia aktivita herca Brada Pitta je azda ešte väčším šokom.
Nenechajte sa odradiť predsudkami, že hrozno patrí len do komerčných vinohradov a opatery špecialistov. Aj v záhradke si môžete dopestovať zopár košíkov na osobný konzum.
Štát? Necháva veci napospas osudu, a tak ide odbor študovať iba hŕstka mladých, ktorá je presvedčená, že do konca života bude pracovať vo vinohrade a v pivnici, hovorí farmár Drobný.
Škody, ktoré tento mesiac napáchali mrazy vo francúzskych viniciach, by mohli znížiť produkciu vína v krajine takmer o tretinu v porovnaní s minulými rokmi.
Strapec hrozna na štedrovečernom stole? Nič výnimočné ani v slovenských rodinách, ibaže hrozno pochádza z druhého konca sveta.
Nie je to kniha o stvorení sveta za šesť dní, ale šesť príbehov o víne v podaní jeho životných partnerov - manželov Šebovcov, Petra Likavca a Bruna Gábla.