Slovensko vyniká tým, že dorába víno z bezmála 50 odrôd, to nerobia ani Taliani či Francúzi.
Červené víno je dobré na krvinky – zrejme ste o tom počuli už aj vy. Je to naozaj tak? A môže byť víno naozaj dobré pre naše zdravie? Vedci priniesli odpoveď.
Európska komisia v reakcii na americké clá na dovoz ocele a hliníka oznámila, že od apríla zavedie clá na americký tovar v hodnote 26 miliárd eur.
Len pozor – pri tejto fontáne sa určite zdržíte o pár chvíľ dlhšie.
Zubár zverejnil experiment ktorým naznačil, ktorý z obľúbených nápojov poznačí náš úsmev najviac.
Malík bol zrejme prvý, kto na Slovensku zaviedol pojem sobáš vína a jedla.
Vo vinohrade Ulahlá pramenia svieže Sauvignony, rozkošnícke Devíny a Rulandské biele, opäť víno nevšedné, ale aj Rizling rýnsky, nežný a iskrivý zároveň.
Miroslav Petrech, slovenský vinohradník a vinár, oslávil osemdesiatku. Na tvári muža, ktorý vínom pozdvihol sebavedomie Slovenska, nevidno stopu dlhého veku.
Poradíme vám, aké víno vybrať k tradičným vianočným jedlám.
Vína, v ktorých sa odzrkadľuje jedinečnosť územia, odrôd, ročníka a ľudí, ktorí inakosť premietli do chuti, vône a farby vína. Takéto vína tvoria v Château Topoľčianky.
Šumivé víno Hubert sa na budúci rok dožije dvesto rokov a KBŠ - Karpatské brandy Špeciál oslávi o tri roky šesťdesiatku.
Od apríla budúceho roka sa budú vystavovať slovenské vína v La Cité du Vin - najprestížnejšom stánku vína nielen Bordeaux, ale vari celého sveta.
Mrva & Stanko je symbol moderného slovenského vinárstva, ktoré korení ako jeho pivnice v tradícii a súčasne sprostredkúva tisíc a jednu podobu vína.
Čo za poklesom produkcie vína stojí?
Uplynulo tridsaťpäť rokov od novembra 1989, keď sa na Slovensku začala písať najnovšia z vinárskych kapitol. V ére moderného vinohradníctva je výnimočná.
Na klimatické zmeny a výkyvy počasia si už začíname pomaly zvykať, ale to, čo sa udialo tento rok, bol pre vinárov a vinohradníkov malý šok.
Nová generácia sa preorientúva na pitie iných nápojov, nielen piva, ale aj miešaných nápojov. Prichádza veľmi kruté obdobie pre vinárov.
Ide o víno, ktoré mnohokrát ani nevidelo Taliansko, dokonca ani nepochádza z jeho vychýrenej oblasti.
Zaujímavosťou je, že zo slovenských chutí máme najmenej radi alkoholické nápoje ako borovičku a víno.
Nie sme proti ekologizácii poľnohospodárstva, veľmi dobre vieme, čo pre nás pôda znamená, nerozumieme však mnohým opatreniam Green Dealu, ani tomu, že opäť sa má zabrať najúrodnejšia pôdy v mene rozvoja Slovenska.