IGOR DANIŠ: Švejkov slávny výrok „vláda, ktorá zdraží pivo, padne“ pozná azda každý. Najmä komunisti v bývalom režime ho brali veľmi vážne a na cenu piva si dávali sakramentský pozor.
Štátu by to mohlo priniesť 37 miliónov eur ročne.
Po 20 rokoch premýšľame, aký zmysel malo všetko naše snaženie, pretože v priebehu desaťročia by sa žiadalo prebudovať vinohrady, ale na modernizáciu si nie a nie zarobiť, tvrdí Kamil Boroš, vinár z Jasovej.
Slovenské vinohrady čelia novej situácii.
Požiadavkám nevyhovelo tento rok pri kontrolách zahraničných vín 25 % vzoriek, najviac nedostatkov sa zistilo v reťazcoch.
Víno uniklo z liehovaru, kde praskli dva tanky s vínom.
Denne čelíme slovu bio. Kde sa končí marketing a kde sa začína poctivá výroba biopotravín a bionápojov rešpektujúca prirodzené procesy odohrávajúce sa v prírode?
Poznáme definitívnu podobu sto najlepších slovenských vín.
V slávnych francúzskych vinohradoch rodí vinič bežne aj v polstoročných výsadbách.
Monografia Martina Kellenbergera je vskutku rozsiahla: má 392 strán a obsahuje vyše 450 reprodukcií, plus fotografie a plagáty k výstavám. Vydarila sa?
Elegantné, hladké, s mladistvou vôňou, vychvaľovali porotcovia prestížnej súťaže Gilbert et Gaillard maskované víno za pár eur zo supermarketu.
Bratislava bývala slávnym vinohradníckym mestom a za prešporské víno sa platilo zlatom. Jednou z posledných oáz je PD Bratislava-Vinohrady.
Vinár obstojí v čase, ak ľuďom prináša novú podobu vína, tvrdí Vladimír Mrva (1967). Narodil sa do zlatých šesťdesiatych rokov.
Víno zo Chateau Topoľčianky je najpredávanejším vínom na Slovensku. Osem až deväť miliónov fliaš ročne, takmer dve fľašky na hlavu.
Ktoré naše vína sú naj a prečo si im darí vo svete? Edita Ďurčová prezrádza tajomstvá viníc i celej krajiny. Pozrite si video, fotogalériu, počúvajte podcast.
Päť medailí - tri zlaté, dve strieborné, plus najlepšie červené víno výstavy. A k tomu cena za najúspešnejšiu kolekciu prestížnej vinárskej súťaže.
Kto robí najlepšie biele, ružové a červené? Kto je najlepší vinár v Modre. Zoznam šampiónov vás možno prekvapí.
Kedysi pršalo celý deň. Dnes príde mrak, vyleje za hodinu veľa vody, všetko odtečie a je vybavené, hovorí vinohradník.
Do vinohradov a vinárstiev vstupuje nová generácia. Mladí vinári hľadajú nové štýly výroby vína, novú tvár, nový aromatický a chuťový prejav vína aj novú filozofiu predaja.
Verejnosť bude môcť vína ochutnať v Pezinku 28. a 29. apríla v Krušičovej kúrii.