JOZEF SEDLÁK: Dorábanie vína na Slovensku dospelo k hranici, ktorá ponúka len dve možnosti: Buď návrat medzi uzdravených, alebo pád na samé dno.
Len tri z desiatich fliaš vína, ktoré vypijú slovenskí spotrebitelia, dorobili slovenskí vinohradníci a vinári.
Pre pokračujúce vládne opatrenia v gastroprevádzkach dosahuje predaj slovenského vína historicky najnižšie hodnoty.
Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska preto vyzval ľudí, aby v najbližších týždňoch uprednostili nákup slovenských domácich vín, pred tými z cudziny.
Spoločný tím libanonských a nemeckých archeológov odkryl na juhu Libanonu 2600-ročný fenický lis na víno.
Šesť vzoriek vín, hodnotených na mieste, bolo nevyhovujúcich.
Nejde o žiadnu modernú novinku - tento nápad sa zrodil v 16. storočí - počas vtedajšej pandémie.
Milan Pavelka obnovil vinice v chotári Pezinka. Na neuveriteľnej ploche 50 hektárov (500-tisíc štvorcových metrov), pestuje pätnásť známych aj unikátnych odrôd.
Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska predstavil plán, ako zachrániť naše vinohradníctvo.
Dobré vínko prináša pôžitok a radosť; v spojení s chutným jedlom dvojnásobnú. Aj ľahký letný biely, ružový, červený, tichý i bublinkový mok dáva totiž stolovaniu ďalší rozmer.
Ochutnávku lahodného alkoholického nápoja v známej vinárskej oblasti si nenechala ujsť skupina senioriek. A nielen to.
Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila aj slovenských vinárov a vinohradníkov. Majú veľké prebytky vína a nemajú za čo vykúpiť hrozno a kde ho spracovať.
V jednoduchosti je krása – tak by sa dalo popísať srdce talianskej kuchyne. Pracuje s čerstvými surovinami, je rýchla, plná fantázie a nenáročná na prípravu.
Rozdeľovať alkohol na tvrdý a mäkší je neopodstatnený a často aj nebezpečný mýtus.
„Prežijeme, ak Slovensko zostane verné svojmu vínu,“ hovorí v rozhovore pre Pravdu Vladimír Mrva, výrazná tvár moderného slovenského vína.
V herectve je to s ňou tak trošku ako na húsenkovej dráhe. Hore a dolu. Ale v podnikaní sa rozhodne hviezdna Sarah Jessica Parker nemôže sťažovať.
Pestovanie niektorých druhov hrozna v Čachticiach končí.
Svetová metropola krásnych umení Paríž vzdala veľký hold slovenskému vínu.
Natešení ľudia si vínom naplnili všetky fľaše, ktoré doma mali.
Hovädzie, bravčové, alej kohút, králik. K tomu víno - do jedla i k jedlu. Tu sú štyri nápady, čo si dať počas chladných dní.