Milovníci vína v Británii sa aspoň zatiaľ nemusia báť, že ich obľúbený nápoj bude po brexite drahší, či už k nemu dôjde čoskoro, alebo na budúci rok.
Dobré víno prináša radosť. Keď sa však snúbi s dobrým jedlom, pôžitok sa násobí. Vytvárajú spolu mimoriadne chutný harmonický celok.
Slovenské vína získavajú z roka na rok lepšie meno nie len doma na Slovensku, ale aj v zahraničí. Sú konkurencieschopné, no predovšetkým lahodné a kvalitné.
Otec a syn Korpásovci z Rúbane v rodinnom vinohrade na Starom vrchu pracujú na niekoľkých pozoruhodných novošľachtencoch stolových odrôd viniča.
K slovenským paradoxom patrí to, že v kvalitu vlastných vín uverili našinci, až keď vinári poznášali zo sveta hŕbu zlatých medailí a tituly šampiónov.
Francúzskeho herca Pierra Richarda si diváci pamätajú predovšetkým vďaka komédiám ako Veľký blondín s čiernou topánkou, Roztržitý či Som nesmelý, ale liečim sa.
Austrálska hviezda sa rada baví v kruhu priateľov, dokáže sa medzi nimi uvoľniť a užívať si život.
Nielenže sa budete cítiť lepšie, ale o pozitívnych zmenách vás presvedčí aj váha, na ktorú sa postavíte.
Výživoví poradcovia aj lekári sa zhodujú v tom, že najlepším nápojom k jedlu je voda, či už pramenitá, alebo minerálna. Piť by sme mali začať už pred prvým hltom.
Zaspíme po pití alkoholu skôr? A aký vplyv má nočné ponocovanie na hlboký spánok?
Cesta k dobrému slovenskému vínu nebýva priamočiara. Jedna Slovenka musela odísť do sveta a vrátiť sa, a jeden Francúz sa tiež musel vydať na krížne cesty.
JOZEF SEDLÁK: Európska únia má za sebou prvý test potravín na dvojakú kvalitu potravín. Sotva ho Brusel zverejnil, objavili sa dve interpretácie.
Držať diétu môže byť naozaj náročné. Mnoho nástrah na nás číha najmä večer.
Niečo tu nehrá. Slováci vypili 70 miliónov litrov vína, domáca produkcia bola len 30 miliónov litrov. Ale čuduj sa svete, vyviezlo sa 40 miliónov litrov!
Čína aj Rusko sú obliehané vinármi z celého sveta, ale je tam miesto aj pre slovenské vína. Tvrdí to Vladislav Chablijev, rodák spod Kaukazu.
JOZEF SEDLÁK: Vo víne je smutná pravda, kam sme to dotiahli pri prechode od kolektivistického poľnohospodárstva k tomu, ktoré využíva prednosti voľného trhu.
"Vinohradníci nedokážu zarobiť ani na nevyhnutnú ochranu, výživu či podsadbu, ceny konkurenčných vín nepokrývajú ani ich náklady," upozorňuje expert.
Roky sa na slovenské červené víno hľadelo s dešpektom, ako na sekundanta bieleho. Teraz sa názor mení. Stáva sa jeho partnerom.
Aj a či najmä cez materskú horninu, na ktorej leží pôda, lono viniča, vraví Branislav Žec, generálny riaditeľ Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.
Slovensko je krajinou pozoruhodných bielych vín. Ďalší dôkaz o tom poskytol Les Concours des Grands Vins Blancs du Monde 2019.