Starostlivo vyberajte víno aj koreniny, strážte teplotu kuchynským teplomerom.
Od roku 1989 sa znížila rozloha slovenských vinohradov z 35-tisíc na necelých 8-tisíc hektárov.
Produkcia vína v tomto hospodárskom roku v EÚ podľa odhadov klesne o 13 percent. Slovensko ide spoločne s ostatnými krajinami východnej Európy opačne, očakáva nárast produkcie o 3 percentá.
Zatiaľ čo množstvo štúdií poukazuje na pozitívny vplyv červeného vína na srdcia starších ľudí, podobný účinok má aj jeho nealkoholický variant.
Víno je súčasťou jej identity. Cezeň spoznáva svet v jeho mnohorakosti. Francúzka Vanessa Bonadio má krásnu, ale riskantnú profesiu. Je somelierkou.
Najlepšou metódou, ako vyskúšať, či je koláč upečený, je pichnúť doň špáradlo, špajdľu alebo tenké drievko. Tento spôsob je všeobecne známy. Menej známe je, že takto sa dá skúšať aj teplota oleja
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Víno, či už mu doba žičí, alebo nie, ľudí stále magnetizuje.
Pravda stála pri zrode Národného salónu vín.
O jedlách, ktoré sa varia v oblasti Stredomoria, sa už desaťročia traduje, že prospievajú zdraviu a predlžujú život. Aj tu sa však stravovacie návyky zmenili.
Najfrancúzskejšie víno spomedzi slovenských a najslovenskejšie spomedzi francúzskych. Také je Víno od Francúza Davida Papillona a jeho životnej lásky Slovenky Dariny Géciovej z Devičia.
Ak máte doma „zlomené“ alebo inak chybné víno a chceli by ste ho použiť na varenie, nerobte to.
Svoju profesiu si Martin Hrehor vybral v horárni na strednom Slovensku. Za prvé našetrené peniaze si kúpil pozemok a dnes na Záhorí vyrába ovocné vína a octy.
Na troch medzinárodných súťažiach vín zažiarili slovenské vína.
Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala v apríli a máji kontrolu v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve.
Pred šiestimi rokmi vzniklo združenie Víno z Modry, ktoré založili mladí vinohradníci a vinári. Muži a ženy s vášňou pre pôvodné modranské víno.
Turistické prehliadky zamerané na gastronómiu, architektúru, históriu, ale aj ochutnávky slovenských vín, aj to prináša projekt Račanskej lokálky.
Kým v stredoveku víno nahrádzalo zamorenú vodu, v ére nepredstaviteľnej ponuky nápojov jeho spotreba klesla.
Zo sto najlepších vín 16. ročníka poznáme prvých 25, ide o vína bielych skorých odrôd, šumivé a perlivé všetkých farieb.
Škody, ktoré tento mesiac napáchali mrazy vo francúzskych viniciach, by mohli znížiť produkciu vína v krajine takmer o tretinu v porovnaní s minulými rokmi.