Verejnosť bude môcť vína ochutnať v Pezinku 28. a 29. apríla v Krušičovej kúrii.
Mimoriadnu pozornosťou vyvolala račianska Frankovka modrá 2018, ľadové víno.
Aké množstvo alkoholu je pre telo bezpečné? Niektoré výskumy tvrdia, že je to jeden pohárik „tvrdého“, iné zase, že sú to dva poháre vína či piva denne.
Kritériom kvality slovenského vína by mal byť pôvod hrozna, kvalita vína a určite schopnosť spolupracovať, promovať – predstavovať naše víno ako víno slovenské, tvrdí prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov.
Slovenskí vinári vybojovali vo Francúzsku dovedna 6 veľkých zlatých, 36 zlatých a 16 strieborných medailí.
V konkurencii sveta sa najlepší slovenskí vinári nestratili. Stojí za to pozrieť sa do výsledkovej listiny.
Slovensko poslalo do Bordeaux, kde sa stretlo vyše dvetisíc bielych, červených a ružových vín zo starého aj Nového sveta 230 vín z 37 vinárstiev.
Alkohol vo víne a pive predstavuje rovnaké bezpečnostné riziko ako v destilátoch. Trest za alkohol za volantom pri správnej obhajobe ale nedostanete. Aj to je dôvod, prečo mnoho ľudí šoféruje pod ich vplyvom.
Keď sa povie slovenské šumivé víno, prvé, čo Slovákom zíde na um, je Hubert De Luxe. Čo je za týmto ojedinelým fenoménom poznateľnosti?
Korpás pochádza z roľníckej rodiny vo Veľkých Lovciach, dedinky uprostred Podunajskej pahorkatiny.
Ako však upozorňuje Fórum Pi s rozumom Slovensko, najzávažnejším problémom je najmä to, že pivo či víno nepovažuje slovenská verejnosť za skutočné alkoholické nápoje.
Kto miluje poéziu o víne, neomylne spozná básnika. Ján Smrek vychovaný Modrou, jej vinohradmi a pivnicami dokonale vyjadril náladu a chute Malých Karpát.
Rok 2022 vojde do histórie slovenských červených vín. V Paríži sa blysli veľkými zlatými medailami kabernety. A potom prišiel červený vinársky everest Branislava Nichtu z Čajkova.
Kde iní končia, tam my začíname, alebo kým iní v zúfalstve z krízy idú klčovať vinice, naše začínajú naplno rodiť. Takto charakterizuje pozíciu jedného z najmladších slovenských vinárstiev jeho zakladateľ Vladislav Chablijev.
Slovensko dorába iné víno ako pred troma desaťročiami a Slováci majú naň oveľa vyššie nároky. Zároveň hľadajú optimálny pomer medzi cenou a kvalitou vína.
Chateau Topoľčianky, pred necelými tridsiatimi rokmi jedna z prevádzok Vinárskych závodov v Nitre, je dnes lídrom slovenského trhu s vínom. Čo je za úspechom vinárstva, ktoré udáva tón hlavnému vinárskemu prúdu a každý rok sa blysne prestížnym ocenením?
Ladislav Boroš, ktorý so synmi obnovili vinohrady v Jasovej, pozval uprostred babieho leta na oberačky hrozna deviatakov z jasovskej základnej školy.
"V značke Villa Vino Rača sa spája tradícia veľkých vín a vinárskych osobností s modernou tvorbou,“ hovorí generálny riaditeľ Ján Krampl.
Vinárstvo Zlatý roh buduje Patrik Tkáč, jeden z najbohatších a do vína zahľadených Slovákov. Čo dáva víno človeku? Tkáč odpovedá, že ako jedna z mála vecí spája ľudí na celom svete.
Pokračujúce otepľovanie spôsobilo rast cukornatosti, vinohradník musí skôr dbať, aby hrozno neprezrelo, víno bolo vybalansované, tvrdí vinár.