Paríž praje slovenskému vínu a dve dekády po sebe zvyšuje úspechmi na najprestížnejšej svetovej súťaži jeho medzinárodnú kredibilitu.
Zaspávanie sa môže razom zmeniť na nočnú moru. Najmä vo vyššom veku. Niektoré jedlá a nápoje môžu túto situáciu ešte viac skomplikovať.
Muž, oslavujúci 70 rokov plodného života, jemne prepisuje bibliu a vraví, že na počiatku boli svetlo, žiara, teplo, ktoré ľuďom prinieslo skrotenie ohňa.
Vo vyspelých vinárskych lokalitách v zahraničí tvoria príjmy z návštev vinárstiev, ochutnávok, nákupov vín návštevníkmi v priemere až 20 % z celkových výnosov vinárov.
Záujem o víno rástol aj napriek pretrvávajúcim obmedzeniam na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19, ktoré zasiahli reštaurácie a bary.
Paríž a Viedeň, mestá, kde sa krvou a vínom písali dejiny ľudstva. V týchto dvoch vínnych metropolách Chateau Topoľčianky urobilo vynikajúce meno Slovensku.
Jeden z neopakovateľných príbehov sa už po celé generácie odohráva v Hronskej pahorkatine, ktorou sa prediera potok Paríž. S Parížom má spoločné skvelé víno.
Nič lepšie nevyjadruje podstatu nášho zmýšľania a esenciu bytia ako víno, ktoré pijeme. Variabilitu DNA nášho vína prezrádza najnovšia ponuka Vitis Galéria.
Cabernet Sauvignon Rosé zo Slovenských Viníc. sa stal šampiónom na tohtoročnej tokijskej súťaži vín. Obstálo v konkurencii 4000 vín z celého sveta.
Slovenské vína a vinohrady menia svoju podobu. Za zmenou sú ich tvorcovia. Aj vinár Martin Pomfy vraví, že hodil za chrbát koncept tzv. technologických vín.
Eduard Šebo, zakladateľ spoločnosti Shebo Winery, miluje babie leto. Spolu s výkonným riaditeľom Richardom Gažom uvažujú nad budúcnosťou nášho vína.
Francúz Christophe Lasvigne založil Le Théâtre du Vin. Jeho súbor tvorí 2 000 vín. Sú tam aj dve malokarpatské vína - Veltlínske zelené a Tramín červený.
Víno je barometrom nálad aj meniacich sa gastronomických zvyklostí. Obchodníci ako Branislav Lellák si všimli, ako pandémia ovplyvnila vzťah ľudí a vína.
Pred časom mi volal Peter Zsoldos, náš bývalý veľvyslanec v Portugalsku, a spýtal sa ma: "Čo povieš na Madeiru, neurobíme tam degustáciu slovenských vín?"
Pokles objemu produkcie vína na Slovensku v porovnaní s minulým rokom sa očakáva na úrovni 10 percent.
Vinohrady na terasách sú ozdobou krajiny. Priam skvostné sú v Selešťanoch v Modrokamenskom vinohradníckom rajóne. Vinohradníci terasy milujú aj preklínajú.
Za osemdesiat rokov života sa človek s vínom zbratá, najmä keď sa narodí v Rači ako Ján Krampl. Vínič a víno musí spoznať z každej strany.
Aké bude víno z ročníka 2021? Podľa prvých správ mieri kvalitou vysoko. Rešpektovaný vinár Vladimír Mrva je tiež optimista, no s istou dávkou opatrnosti.
Aby ste mohli vychutnať všetky nuansy vína, musí mať správnu teplotu. Pri červenom víne sa napríklad hovorí, že má mať izbovú teplotu. To však nie je celkom presné.
Vinár a gastronóm Peter Matyšák sa narodil v roku 1952, keď fenomenálny Emil Zátopek vyhral na olympiáde v Helsinkách beh na 5 a 10 km plus maratón.