Tradične sa pestoval vo Francúzsku na využitie v šalátoch. Z krajiny labužníkov už prišiel aj k nám a to je dobre.
Za jej nenápadným vzhľadom sa skrýva skutočná nálož vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú veľkou vzpruhou pre náš organizmus.
Starostlivosť o pleť by nemala končiť a začínať pri kozmetických prípravkoch a krémoch.
Sú skvelé na prípravu viacerých jedál a dobrôt vo vianočnom období. Výborne chutia k rybám, v zeleninovom šaláte, na vianočke, alebo napríklad s medom a škoricou ako maškrta pri sledovaní rozprávok.
Môže byť žltej, žlto-oranžovej až červenej farby s tenkou a hladkou šupkou. Šupka nezrelých plodov je tvrdá a dužina chrumkavá a často veľmi trpká.
Pochutnávanie si na vianočných dobrotách dokáže narobiť žalúdku poriadne ťažkosti. Výsledkom je nepríjemná ťažoba v bruchu. Na ktoré vitamíny a minerály by sme nemali zabudnúť počas sviatkov?
Sú chutné, bohaté na živiny, sú zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, ale aj plné minerálov ako draslík, meď a horčík a bonusom je vláknina. Reč je o gaštanoch.
Formovanie postavy športom si vyžaduje väčšie úsilie aj pri úprave stravovacieho plánu. Ani to však v niektorých prípadoch nestačí a poobzerať sa treba po výživových doplnkoch.
Nie je veľa rastlín, ktoré pozitívne vplývajú na celý ľudský organizmus. Jednu takú vám predstavujeme.
Jeseň je obdobím, kedy sa zvyšuje chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia, pribúdať ale bude aj chorých na covid.
Gaštany majú lahodnú, jemne sladkú chuť a sú nielen veľmi chutné, ale i bohaté na živiny, ktoré sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami.
História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná a plná vitamínov.
Jesenné obdobie je tradične spojené s vyšším počtom ochorení, zintenzívňuje sa smrkanie a bolesť hrdla sa berie ako štandard. Nemusí.
Ženy, muži, deti či starší ľudia. Každá veková kategória má iné požiadavky na prísun vitamínov.
Pôvodom je zo Strednej a Južnej Ameriky. Pestovala sa už v roku 4500 pred našim letopočtom. Svoje meno získala z gréckeho „pepon“, teda veľký melón.
Hoci sa na prvý pohľad zdá, že zhadzovanie nadbytočných kilogramov pomocou cukrom nabitej potraviny je nereálne, odborníci majú iný názor.
Naši predkovia s obľubou používali plody arónie, nazývanej aj jarabina čierna, alebo trpká bobuľa.
Dobrota z vajec, ktorá je módnou novinkou nielen pre ženské pohlavie. Chutný zdroj bielkovín v kombinácií so zdravými ingredienciami.
Sú plné vitamínov, minerálov aj flavonoidov. Hovoríme o šípkach, ktoré sú vďaka vysokému obsahu vitamínu C najmä v jesennom období výbornou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke.
Nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny a často ho zatienia napríklad hrach, alebo fazuľa. Cícer by mal mať však pevné postavenie v našom stravovaní.