Pokračujúce otepľovanie spôsobilo rast cukornatosti, vinohradník musí skôr dbať, aby hrozno neprezrelo, víno bolo vybalansované, tvrdí vinár.
Uspieť so slovenským vínom vo francúzskych vinotékach či v tamojších reštauráciách s Michelinovou hviezdou je zdanlivo nemožné. A predsa sa to darí.
Zmenili pohľad na víno a jeho rolu v spoločnosti ako málokto pred nimi. Vladimír Mrva a Peter Stanko pred 25 rokmi odštartovali veľkú modernizačnú vlnu.
Aké bude víno z ročníka 2021? Podľa prvých správ mieri kvalitou vysoko. Rešpektovaný vinár Vladimír Mrva je tiež optimista, no s istou dávkou opatrnosti.
Burgundské biele, sivé a k tomu Chardonnay spojil do jedného vína Vladimír Mrva a vytvoril cuvée, ktoré uchvátilo jury na Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2020.
Slovensko sa musí prezentovať originálnymi vínami, ktoré odlišuje jedinečný štýl. Už roky je čitateľný vo vínach spoločnosti Víno Mrva&Stanko.
„Prežijeme, ak Slovensko zostane verné svojmu vínu,“ hovorí v rozhovore pre Pravdu Vladimír Mrva, výrazná tvár moderného slovenského vína.
Protikladnú vinársku dvojicu Vladimír Mrva a Peter Stanko pozná celé Slovensko. Niekdajší majster Československa v plávaní oslávil pred pár dňami päťdesiatku.
Najlepšou vinárskou školou je tá, ktorá urobí z vína celoživotnú vášeň, dá rozhľad, naučí tvorivo myslieť, experimentovať a vnesie do života mládeže disciplínu a poriadok.
Tridsaťstupňové horúčavy, ktoré sa objavili už v apríli a vrcholia v týchto dňoch, prepisujú vinohradnícky kalendár.
Aké je postavenie slovenského vína v slovenskej spoločnosti? Nie autá, ale víno a jeho tvorcovia vyjadrujú ducha krajiny, jej nenapodobiteľnosť, pôvodnosť.
Akú rolu hrá čas v živote vína a človeka? Túto otázku si ľudia kladú znova a znova. Času sa nemožno vzoprieť, možno ho len múdro využiť.
Slovenské víno prežíva krásne roky ozdobené medzinárodnými úspechmi. Naliehavo sa však vynára otázka kontinuity. Aj vinárom chýba vzdelaný dorast.
Čím viac víno poznám, tým viac zisťujem, koľko toho ešte neviem. V tom priznaní je pokora pred vínom a prírodou. Neskrývajú ju Miloš Michlovský a Vladimír Mrva.
Slovenské červené víno dlho stálo v tieni bieleho. Tretie tisícročie však prinieslo príjemnú zmenu. Vína sú teplejšie, plnšie, voňajú a chutia po ovocí.
Najlepším suchým bielym vínom je Veltlínske zelené. Dobre ho poznáme, je to typické stredoeurópske víno. Už nielen Rakúšania, ale aj Slováci predstavujú veltlín vinárskemu publiku ako ľahké.
Expozícia vín v Národnom salóne ukazuje, ako rýchlo sa mení slovenské vinárstvo. Potvrdzuje isté typické črty, napríklad prevahu bielych vín nad červenými.
Bol krásny jarný deň. Po fádnej zime sa konečne pod Malými Karpatmi všetko zelenalo nádejou nového života. Slnko prebudilo aj vinič.
Ani najlepší vinári nemajú univerzálne platný recept na špičkové víno. "Každý rok prinesie hrozno s originálnou DNA, ktorú stvorilo počasie.
Rok 2014 sa zapíše do dejín slovenského vinárstva ako výnimočný. Trnavčania Mrva a Stanko získali na Concours Mondial de Bruxelles veľkú zlatú medailu za červené víno.