Francúzska legenda svetovej gastronómie Brillat-Savarin patril k najväčším gurmánom, bol stelesnením umenia žiť. Fyziológia chuti je jeho najznámejšie dielo.
K chutným surovinám, ktoré vo vidieckych domácnostiach často bývali na tanieri ako skromnejšia alternatíva mäsa, patrili práve hydinové vnútornosti.
Príprava jedál z vnútorností chce trpezlivosť i kreativitu, aby sa lacná surovina premenila na lahôdku hodnú zážitkovej gastronómie.
Nech nikto nemávne rukou nad jedlami z vnútorností. Sú chutné a často preveria zručnosť nejedného kuchára.
Nie je až také ťažké uvariť pochúťky z prvotriednej hovädzej sviečkovej, lahodného lososa alebo bravčovej panenky. Schopnosti kuchára preveria vnútornosti.
Na dedine bola zabíjačka udalosť, pri ktorej sa zišla celá rodina, susedia, najbližší. Bližší aj vzdialenejší príbuzní prišli pomôcť, za čo dostali výslužku.
Na Slovensku treba prehodnotiť rebríček, týkajúci sa konzumácie mäsa. Na piedestáli by mali stáť ryby.
Náročná príprava tradičných domácich dobrôt a špecialít si vyžaduje netradičné suroviny.