Pukančanov kedysi prezývali „cibuliari“. Mesto je totiž známe jedinečnou sladkou cibuľou, ktorú chodili ženy predávať do širokého okolia.
Leto, prázdniny, dovolenky... Čarovné dni oddychu sú už za nami, na dvere klope jeseň. Redakcia denníka Pravda v letnom seriáli podnikala Výlety pod pokrievku.
"Ak hľadáte čistý kút prírody, miesto, ktoré vonia tradíciou a spomienkou, navštívte Korňu,“ hovorí Zdenka Odrobiňáková, majiteľka penziónu Mária.
Nároky na kysucké ľudové jedlo, ktoré sa konzumovalo napríklad počas letných prác, neboli vysoké. Pokrm musel byť lacný a rýchlo pripravený.
Tritisícová Kokava nad Rimavicou leží v okrese Poltár na sútoku riek Kokavka a Rimavica. Prvá zmienka o obci je z druhej polovice trinásteho storočia.
Redakcia denníka Pravda v seriáli podniká Výlety pod pokrievku. Prostredníctvom typických jedál vyrozpráva príbeh lásky, ktorá ide cez žalúdok. Pokračujeme v regióne Podpoľanie.
Z parkoviska pod hradom Strečno sa dostaneme do osady Paseka. Päť malých domčekov z dreva so slamenými strechami, zvonica a studňa. Sme v stredoveku.
Základom brby sú zemiaky, ktoré necháme rozvariť, ale nie preto, že by sme na ne pri varení zabudli. Necháme ich rozvariť naschvál.
Keď sa povie Grob, kulinárskym znalcom sa zväčša začnú zbiehať slinky nad predstavou do chrumkava vypečenej husi či kačice.
Gemersko-malohontský región je popretkávaný cyklistickými trasami, ktoré spájajú viaceré dedinky.
Chudobný kraj, v ktorom gazdinky varili z toho, čo im dala príroda a čo si doma vypestovali alebo dochovali. Gemer a Malohont živilo odnepamäti roľníctvo a ovocinárstvo.
Základ kohútieho perkeltu tvorí zelenina. V Imeli doň pridávajú to, čo si sami pestujú. Ak by sa niekto pozrel na obec a jej okolie zhora, videl by množstvo bielych ostrovčekov.
Maďarský pikantný jedálny lístok, žitnoostrovská kuchyňa i slovenské chute sa odzrkadľujú v pokrmoch, ktoré pripravujú v obci Imeľ a jej okolí.
Ocitnúť sa v spišskej obci Torysky a neochutnať tamojší kuch, je kulinársky hriech. Tento typický koláč sa v obci pečie už desiatky, ba možno aj stovky rokov.
Obyvateľov niektorých obcí v Liptove prezývali podľa jedla. Zrejme podľa obľúbenosti, častej konzumácie alebo možno aj zo žartu.
Redakcia denníka Pravda v novom seriáli vás zavedie do malebných slovenských regiónov, kde vám prostredníctvom typických jedál vyrozpráva príbeh lásky, ktorá ide cez žalúdok.