Súčasťou žalúdočných štiav sú kyseliny, napríklad soľná čiže chlorovodíková.
Zvieravé pálenie, tlak za hrudnou kosťou, návrat kyslých či horkých štiav do krku, pocit na vracanie, hlad. Hovoríme, že "páli nás záha". Ako sa zbaviť ťažkostí?
Už sú tu! Čím sú tmavšie, tým sú sladšie. A aké sú zdravé! Áno, reč je o čerešniach. Len po nich, preboha, nepite vodu, pretože... Veď viete čo.
Máte žalúdok v ohni? Potom "vám to páli" na nesprávnom mieste. Pálenie záhy, pyróza, je príznakom ochorenia nazývaného refluxná choroba pažeráka. Zvýrazňuje sa najmä na jar a na jeseň.
Nepríjemné pálenie v hrudi, či v krku zo žalúdočnej kyseliny už zažil každý. Je to viditeľný znak, že treba znížiť prekyslenie organizmu.
Stopercentné ovocné a zeleninové šťavy patria do zdravej výživy, aj keď sú (najmä tie ovocné) energeticky výdatné.