Oceníte jednoduchosť prípravy a to, že takto spracovaná zelenina prispieva zdravému tráveniu.
Melón je obľúbeným a osviežujúcim ovocím - najmä počas letných mesiacov.
Pripravte si výraznú koreninu alebo chrumkavé strúčiky s jemnou chuťou do šalátu.
Ak sa úroda podarí, alebo ich zoženiete za dobrú cenu, určite nechcete, aby vám zhorkli.
Lečo nikomu nechutí a kečupu už máte dosť? My spracúvame rajčiny do zásoby len takto.
Na prvé ochutnanie vás neoslovila? Dajte jej šancu. Obľúbiť si cviklu znamená, cítiť sa dobre.
Neviete čo s rajčinami? Máme pre vás recepty, ktorým neodoláte.
Nadštandardná úroda papriky sa pritrafí a je dobré vedieť, ako ju uchovať na neskôr.
August a september sú mesiace, keď v záhrade zberáme úrodu zeleniny a ovocia. Veľkú časť z nej uchovávame na zimu. Ako úrodu dobre uskladniť a správne spracovať?
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Moderná doba priniesla moderné spôsoby. Jedným z nich je pomalá príprava nízkoteplotným varením dlhšiu dobu.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Na jeseň všade zavárali. Cinkali v drezoch zaváracie poháre, hrmotali zásuvky a zhľadúvali sa viečka a hlava. Varili sa octové nálevy, na ktoré ste mali chuť.
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok.
Zaváranie v teplovzdušnej rúre je šetrením času a veľkého množstva vody. V rúre je dostatok miesta, preto môžeme zavariť veľké množstvo pohárov naraz.
Ríbezle sú zdravým ovocím so všestranným využitím. V kuchyni ich najlepšie využijeme pri príprave dezertov a múčnikov.
Čas čerešní prichádza v máji, neskoré druhy sa však zbierajú aj cez prázdniny. Najchutnejšie sú čerstvé, neodporúča sa naraz skonzumovať väčšie množstvo.
Hoci dnes už väčšinu potravín môžeme jednoducho nakúpiť v supermarkete či na trhu, stále platí, že na Slovensku máme radi veci domáce.
V domácnostiach našich babičiek bývalo klasikou zaváranie tekvice na sladkokyslo alebo na slano.
Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.
Jeden z pokladov našich záhrad, ktorý sa dokáže bohato uplatniť v kuchyni celoročne, je uhorka.