Aké zdravé recepty prospejú vašemu srdcu?
Aby sme si očistili organizmus a zhodili nejaký ten kilogram, nie je nevyhnutné držať prísnu diétu.
"Všetky predsavzatia by mali mať v sebe niečo, čo máme radi. Aj keď chcem schudnúť a nebaví ma cvičenie," hovorí psychologička Svetlana La Garde.
Úbytok hmotnosti by mal byť postupný a pomalý - najviac priemerne pol kilogramu týždenne. V priebehu pol roka by ste mali schudnúť asi 10 % počiatočnej hmotnosti.
Zrýchlené tempo života často neberie ohľad na správne stravovacie návyky. Slováci konzumujú príliš málo výrobkov vhodných na vyváženú stravu.
V roku 2060 bude takmer tretina obyvateľstva Európskej únie vo veku nad 65 rokov. Počet ľudí nad 80 rokov sa má takmer strojnásobiť.
Rýchle diéty po sviatkoch? Odborníci varujú, že prudký prechod od mastných, vyprážaných jedál k redukčným diétam môže organizmu spôsobiť zdravotné problémy.
Chudnutie nie je v žiadnom prípade zábava. Je však rozdiel, či sa budete držať starých „osvedčených“ receptov, alebo skúsite nové postupy.
Cukrovkou trpí vo svete 387 miliónov dospelých ľudí, z toho viac ako 90 percent má diabetes druhého typu. Ten súvisí s dlhodobým nezdravým stravovaním.
Ak sa pozrieme na príčiny rakoviny, zistíme, že len pomerne malá časť je spôsobená faktormi, ktoré naozaj nemôžeme ovplyvniť.
Karfiol je jedným z najobľúbenejších druhov letnej zeleniny a v našom jedálnom lístku ho nájdeme dosť často.
HANA FÁBRY: Pred tromi desaťročiami bolo dieťa s nadváhou skôr výnimkou, ktorú neobchádzal posmech. Dnes sú bežné celé rodiny, ktoré majú problém s jedením.
Zdravým životným štýlom, ktorého dôležitou súčasťou je správne stravovanie, nefajčenie, dostatočný pohyb, vieme až v 90 % zabrániť vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Zdravá výživa je taká, ktorá vo svojom množstve a štruktúre základných a ochranných živín zodpovedá veku, pohlaviu a fyzickej aktivite človeka, tvrdí MUDr. Alžbeta Béderová z Poradne zdravia.
Na celom svete žije takmer 400 miliónov diabetikov. Jednou z možností, ako zabrániť rozvoju cukrovky, prípadne ho aspoň spomaliť, je zdravá výživa.
Po období zimy, keď sme organizmus zásobovali látkami, ktoré neboli vždy prospešné nášmu zdraviu, dobre padne jarná detoxikácia organizmu.
Ráno dajte dve lyžice pohánky napríklad do jogurtu a po 30 minútach, keď zrná zmäknú a nadobudnú príchuť orieškov, môžete raňajkovať.
Strava väčšiny Slovákov nie je dostatočne pestrá. Ľudia takmer zabudli na niektoré jednoduché, a pritom mimoriadne zdravé jedlá, ktoré jedli ešte v druhej polovici minulého storočia.
Čoraz viac rodičov praktizuje zdravé stravovanie seba i svojich detí. Kupujú iba zeleninu a ovocie z bio fariem, či si pestujú vlastnú vo svojej záhrade.