Ovocie a zeleninu väčšina ľudí vníma len ako zdroj vitamínu C, ale tieto potraviny obsahujú okrem celej palety ďalších významných vitamínov – A, betakarotén, E, skupiny B, mnoho ďalších biologicky aktívnych látok.
Ide o priemer najväčšej plochy v rámci prierezu a udáva sa zvyčajne v milimetroch.
Ak vysievate alebo vysádzate bez ohľadu na nároky rastlín, môžete sa stať, že úroda bude slabá alebo žiadna.
Máj je mesiacom, keď sa hávedi darí najlepšie. Našťastie existujú osvedčené tipy, ako škodcov účinne zlikvidovať.
Pokiaľ netrváte na tom, aby vám táto rastlina v záhrade kvitla, môžete kvety odstraňovať. Budete mať chutnú a zdravú zeleninu.
Chutí ako ustrice, v kuchyni sa dá použiť na spôsob mrkvy alebo aj špargle. Výborná je i v čerstvých šalátoch.
Používa sa v čerstvých šalátoch aj varených jedlách, nepotrebuje veľa starostlivosti. Sladkú chuť získame prihŕňaním.
Aj vy ste sa už niekedy túžili najesť skutočne do sýtosti bez výčitiek svedomia, ale do plného žalúdka? Tak presne pre vás sa hodí poznať jedlá a suroviny, z ktorých sa nepriberá.
Známa zelenina mierneho pásma je v kuchyni neodmysliteľná. Okrem toho, že skvelo dochucuje jedlá, je aj veľmi zdravá.
Jedna z najpestovanejších plodín dáva nášmu telu mnoho látok, ktoré sú veľkým prínosom pre zdravie.
Pestovali ju celé generácie, my sme na ňu zabudli. Naša škoda, pretože táto obyčajná zelenina je skutočný poklad.
Pestovanie zeleniny na malej ploche má svoje špecifiká, no rozhodne to nemusí byť fiasko. Stačí vedieť ako na to.
Vytvoríte ich jednoducho a rovnako ľahko sa dá potom o ne starať. Záhradkárčenie je s nimi oveľa pohodlnejšie.
Je to trváca rastlina, ktorá rastie v kríčkoch aj ako popínavka. Výborne zasýti a má vysokú výživovú hodnotu.
Táto popínavá jednoročka sa pestuje v kordónoch, semená vysievame skoro na jar. Sladké plody sú veľmi chutné aj zdravé.
Pestuje sa ako jednoročná alebo dvojročná rastlina. Na jar vysievame semená na letný aj na jesenný a zimný zber.
Potravinové a hygienické balíčky sa do rúk ľudí dostanú v priebehu marca a apríla.V balíčku nájdu okrem iného múku, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny, či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso.
Pestovanie tejto zeleniny zvládne aj začiatočník. Darí sa jej v záhonoch aj v nádobách a v kuchyni s ňou môžete robiť divy.
Patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, mnohí ju poznajú skôr ako burinu. V kuchyni však má nezastupiteľné miesto.
Pestujeme ju pre mladé dužinaté výhonky, na ktoré si treba trochu počkať. No oplatí sa, táto zelenina prospieva zdraviu.