Letný nával úrody v záhradke či na balkóne najmä v súvislosti s ovocím ide do finále. Zároveň však v auguste môžete znova pripraviť záhony a vysiať mnoho úžitkových rastlín na neskorý zber.
Maďarskú kuchyňu znalci považujú za jednu z najdelikátnejších na svete – a keďže sme žili spolu v jednom štátnom útvare, mnohé jedlá z nej považujeme za naše.
Záhradou sa vinie vôňa rozpáleného dreveného uhlia v grile a neskôr aj všemožné delikátne vône mäsových pochúťok či napríklad grilovanej zeleniny.
Má dostatočne jemnú chuť na to, aby sa dala táto zelenina jesť surová. Zo všetkých druhov hlúbovej zeleniny je najstráviteľnejšia: to je kaleráb, ktorý často veľmi chutí aj malým deťom.
Na prelome jari a leta už majú rastliny veľké nároky na vodu. Niekedy im však polievanie môže uškodiť.
Ak zelenina nebola súčasťou vášho pravidelného jedálnička, potom ju tam zapracovať zo dňa na deň - to skrátka nejde ako po masle.
Ak by ste počítali na prstoch jednej ruky, uhorky by sa určite zmestili na zoznam najobľúbenejšej a najrozšírenejšej zeleniny. Viete, ako ich správne hnojiť a zalievať, aby ste mali ešte bohatšiu a chutnejšiu úrodu?
Dedinčania podľa polície vytvorili hlúčik okolo nevybuchnutej munície a začali sa hádať, či ide skutočne o granát. Časť totiž bola presvedčená, že našli prerastený koreň Maranty trstinovej.
Toto sú druhy zeleniny, ktoré je rozhodne lepšie uvariť!
O tom, ako si vyrobiť domácu karí pastu, sme už vo Vareche písali. Okrem toho, že ňou môžeme dochutiť jedlá orientálnej kuchyne, ju môžeme v kuchyni využiť aj inak.
Pozná to každý, kto sa niekedy snažil odstrániť priemyselne nalepené nálepky z rôznych pohárov.
Zmiešané pestovanie je opakom monukultúrneho a má mnoho benefitov. Kým sa však pustíte do koncipovania druhovo pestrého záhona, je žiaduce poznať prospešné i nevhodné kombinácie zelenín, plodín a byliniek.
Chuť pečenej zeleniny si žiada niečo navyše, ale neviete presne, čo do nej pridať?
Vonku je stále zima a v chladnom počasí je najlepší čas na výdatnejšie jedlá. Tie si môžeme spestriť chutnou zimnou zeleninou.
Je lepší a ušľachtilejší ako „obyčajný“ kel. Toto hodnotenie prischlo typicky zimnej zelenine, ktorou je ružičkový kel.
Čo je zdravé, nemôže byť chutné, hovoria často odporcovia jedál zo surovín, ktoré spĺňajú kritériá zdravej výživy. Samozrejme, nie je to pravda.
Mikrozelenina obsahuje doslova násobky živín v porovnaní s dospelou zeleninou. Ako ju konzumovať?
Podľa jazykovedcov je slovné spojenie „choďte do kelu!“ len náhodnou eufemistickou náhradou írečitejších posielaní niekam. Pri záhradkárčení ho berte ako prívetivé odporúčanie, nie popudenú výzvu.
Vyzerá ako väčší petržlen, ale nie je to petržlen. Nemá však k nemu ďaleko. Paštrnák, lebo o ňom je reč, je krížencom petržlenu a mrkvy.
Cvikla patrí k najzdravším druhom zeleniny, nemala by chýbať v žiadnej záhradke. O to viac, že pestovanie je nenáročné a vo vhodných podmienkach ju môžete skladovať celú zimu.