Ak chcete, aby bol hovädzí vývar silný, treba vložiť mäso do studenej vody. Tak sa dostane z neho do vody najviac šťavy.
Záhradníčenie je pôžitkom, ktorého sa netreba vzdať ani v prípade, že bývate v meste a v paneláku. Ak chcete mať svoj balkón plný voňavých byliniek a čerstvého ovocia i zeleniny, poradíme ako na to.
Vyzerá ako veľký lopúch, ale nie je. Na jednom mieste bez presádzania rastie 15 až 20 rokov.
Máj je mesiac, v ktorom už každý pestovateľ vie, čo kde bude v jeho záhrade rásť.
Hnojivá nadobúdajú svoje charakteristické vlastnosti rôznymi pomermi základných zložiek – NPK: N – dusík, P – fosfor a K - draslík. V hnojivách sa môžu nachádzať v rôznych pomeroch.
Poznali a využívali ju už v starom Ríme, kde ju využívali aj ako jedlo, ale najmä ako liek.
Špargľa má neutrálnu chuť, takže sa dá pripravovať na slano, ale aj na sladko. Dokonca sa z nej dajú robiť aj výborné dezerty.
Základom je mať premyslené, čo chcete pestovať. Vysievať už môžete takmer všetky druhy zeleniny.
Zelenina potrebuje vo všeobecnosti kvalitnú pôdu, dostatok svetla a vlahy. No aj pri najlepšej starostlivosti sa stane, že ju napadnú škodce a choroby.
Máj je mesiac, keď ešte stále vysievame a vysádzame. Zároveň venujeme zvýšenú pozornosť trávniku a postupne už aj zberáme prvú úrodu skorej zeleniny.
Vôňu a chuť ligurčeka poznáme z rôznych koreniacich zmesí. Ligurčekom lekárskym, ktorý do jedál používali už naše staré mamy, stojí za to ochutiť polievky aj hlavné jedlá.
S rastlinami je to ako s ľuďmi. Buď si vyhovujú, navzájom si pomáhajú a spolužitie im obojstranne prospieva. Avšak výnimkou nie sú ani tie, ktorým spolužitie neprospieva a "bojujú" o teritórium.
Aj napriek tomu, že ročné obdobie ešte nepraje čerstvej zelenine, máme možnosť, ako naše telo zásobiť zdravou sezónnou potravinou.
Ak chcete mať dobrú úrodu zemiakov, musíte začať pôdou. Ak ju dobre pripravíte, úspech je takmer zaručený. Vysádzať ich môžete práve v tomto období.
Ľudia po vyše roku strávenom prevažne vo svojich domovoch čoraz viac objavujú krásy záhradkárčenia a skrášľovania svojich záhrad, terás aj balkónov.
Sú šťavnaté, voňavé, chutné, zdravé. Jahody boli doposiaľ symbolom začínajúceho sa leta, no vďaka slovenským pestovateľom už prvé sladké plody zbierajú začiatkom apríla.
Jednou z mála istôt, ktoré máme, je, že aj v týchto neistých časoch sa prihlásila k slovu jar a s ňou sa začína záhradkárska sezóna.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
V období medzi fašiangami a Veľkou nocou sa voľakedy držal pôst a jedli sa najmä jedlá bez mäsa. V súčasnosti však asi väčšina ľudí v stravovaní neodlišuje toto obdobie od zvyšku roka.
Ako správne skladovať kúpenú zeleninu? Niektorá patrí do chladničky, iná nie.