Pozná to každý, kto sa niekedy snažil odstrániť priemyselne nalepené nálepky z rôznych pohárov.
Zmiešané pestovanie je opakom monukultúrneho a má mnoho benefitov. Kým sa však pustíte do koncipovania druhovo pestrého záhona, je žiaduce poznať prospešné i nevhodné kombinácie zelenín, plodín a byliniek.
Chuť pečenej zeleniny si žiada niečo navyše, ale neviete presne, čo do nej pridať?
Vonku je stále zima a v chladnom počasí je najlepší čas na výdatnejšie jedlá. Tie si môžeme spestriť chutnou zimnou zeleninou.
Je lepší a ušľachtilejší ako „obyčajný“ kel. Toto hodnotenie prischlo typicky zimnej zelenine, ktorou je ružičkový kel.
Čo je zdravé, nemôže byť chutné, hovoria často odporcovia jedál zo surovín, ktoré spĺňajú kritériá zdravej výživy. Samozrejme, nie je to pravda.
Mikrozelenina obsahuje doslova násobky živín v porovnaní s dospelou zeleninou. Ako ju konzumovať?
Podľa jazykovedcov je slovné spojenie „choďte do kelu!“ len náhodnou eufemistickou náhradou írečitejších posielaní niekam. Pri záhradkárčení ho berte ako prívetivé odporúčanie, nie popudenú výzvu.
Vyzerá ako väčší petržlen, ale nie je to petržlen. Nemá však k nemu ďaleko. Paštrnák, lebo o ňom je reč, je krížencom petržlenu a mrkvy.
Cvikla patrí k najzdravším druhom zeleniny, nemala by chýbať v žiadnej záhradke. O to viac, že pestovanie je nenáročné a vo vhodných podmienkach ju môžete skladovať celú zimu.
Potrebujete mentálnu vzpruhu? Ak nemáte čas alebo priestor na záhradkárčenie vonku, založte si zelený kútik vnútri. Je to jednoduchšie a najmä prínosnejšie, než by ste predpokladali.
Menšia chuť do jedla, dehydratácia, ale aj obezita ohrozujú seniorov. Výsledkom môžu byť kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, mozgová príhoda. Riešenie nie je až také komplikované.
Vysoký krvný tlak je civilizačnou chorobou, ktorá nebolí a ktorej sa v produktívnom veku nevenuje pozornosť.
Je to karfiol alebo brokolica? Pri pohľade na ňu vám zrejme zíde na um táto otázka. Romanesco je vraj najestetickejší zástupca kapustovitej zeleniny. Objavuje sa už aj v našich obchodoch a okrem oficiálneho pomenovania romanesco jej hovoria aj rímsky karfiol.
Slovenský zákazník až tak nepozerá na kvalitu, ale veľmi prihliada na cenu, hovorí pestovateľ.
Vyzerajú ako dva úplne rozličné druhy zeleniny, ale sú blízki príbuzní: zeler buľvový a zeler stopkový. Každý má trochu inú chuť a využitie v kuchyni, no keď ich dobre porovnáte, zistíte, že majú veľa spoločného.
Od augusta až do októbra zbierajú úrodu pestovatelia batátov, plodín známych aj ako sladké zemiaky. Pod ich vcelku nepríťažlivým zovňajškom sa ukrýva nielen chutný, ale aj veľmi zdravý obsah.
Papriky sú svetobežníci. Je to zelenina, ktorá sa vyskytuje vo viacerých variantoch, než koľko je na svete národov.
September je mesiac, keď máme plné ruky práce so zeleninou. Ktorá ide teraz zo zeme von a ktorá naopak dnu? Ktoré druhy dokážu bez problémov prezimovať na záhone? A čo keď nám všetka zelenina nedozrela?
Bežne síce rastie na plážach anglického pobrežia, no katran môžete pestovať aj v slovenskej záhrade. Táto zelenina je u nás takmer neznáma, určite však stojí za vyskúšanie.