Zemiaky sú na Slovensku takmer o 60 % drahšie ako vlani. Ich priemerná cena je najvyššia minimálne za posledných 20 rokov.
Prečo poľnohospodári utekajú od pestovania zemiakov aj zeleniny? Podľa Juraja Máčaja sa vrátia, keď to bude výnosné.
Slováci stále viac uprednostňujú pizzu a cestoviny namiesto tradičnej slovenskej potraviny ako sú zemiaky. Šetria tým čas aj peniaze - zemiaky sú drahé, ako ešte neboli.
Jedným z mnohých spôsobov kuchynskej úpravy zemiakov je zemiaková kaša. Príprava je klasická - zemiaky uvaríme, horúce ich prelisujeme a vmiešame mlieko a maslo.
Nezískali by veru titul Miss zelenina, neohúrili by svojím tvarom, farbou či vôňou. A predsa si bez nich nevieme našu kuchyňu ani predstaviť.
Odborníci na výživu varujú: Nejedzte naklíčené zemiaky! Prečo to tvrdia a do akej miery sú škodlivé? Čítajte!
V USA sa zemiaky považujú za potravinu, z ktorej sa priberá. A pritom patrí do skupiny základných potravín a je zdravá.
Tohtoročné sucho a vysoké teploty potrápili podľa agrorezortu pestovateľov zemiakov na celom Slovensku.
Poznáte to? Siahnete do vrecka s čipsami, nezostane pri jednom, ani pri desiatich. "Hrabete" sa v ňom tak dlho, kým všetko nezjete... Vitajte v klube!
Máte chuť na večeru bez mäsa? Máme pre vás tip - recept na zemiakovo-špenátovú panvičku s lahodným dipom.
Považujú sa za nezdravé jedlo. Tento prívlastok patrí zemiakom najmä z dôvodu ich častej konzumácie vo forme zemiakových čipsov.
Valeriánka poľná alebo inak polníček v kuchyni nahradí rôzne druhy šalátov.
Od Peru je Slovensko síce vzdialené pár tisícok kilometrov, ale dátum 30. máj by sme pokojne mohli sláviť aj v tunajších končinách.
Jarné recepty sú ideálne pre použitie vňaťovej cibuľky, ktorej stačí krátka tepelná úprava.
Práve zimné obdobie stále praje kyslej kapuste. Zapečte ju so zemiakmi, šunkou a syrom.
Ak je žalúdok prázdny, volá o pomoc. Vysiela hormón hladu zvaný ghrelín, ktorý nášmu mozgu vraví – Chcem jesť!
Pripraviť dobrú zemiakovú kašu nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo.Ako so zemiakmi správne naložiť, aby kaša bola lahodná?
Ešte stále máte možnosť pochutnať si na tekvicových receptoch. Chutnú tekvicovo-zemiakovú panvičku s kuracím mäsom pripravíte za 25 minút.
Čo s nimi? Stačí, ak tieto zelené miesta odstránime, prípadne zemiaky ošúpeme? Alebo ich treba vyhodiť, lebo sú jedovaté?
Výskumný ústav zemiakarský v Havlíčkovom Brode vyšľachtil novú odrodu zemiakov s tmavomodrou šupkou aj dužinou.