Minister v pondelok reagoval na úpravy DPH niektorých v okolitých štátoch.
Predstaviteľom gastro sektoru vadí, že koalícia nepodporila opozičný návrh na zníženie DPH a neprišla so žiadnou vlastnou iniciatívou.
Má ísť o zníženie o 5%.
Zníženie DPH pre gastrosektor by podľa europoslanca malo trvať minimálne do konca pandémie, jej výška by mala byť 10 percent.
Podľa Matoviča je požiadaviek na odškodnenie na Slovensku priveľa a po predošlej vláde vraj zostala "prázdna špajza".
Strana Hlas-SD navrhuje, aby 5-percentná sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.
O tom, ako vytvoriť efektívny nástroj pomoci v sektore hotelierstva sa ešte stále diskutuje, zníženie DPH je však podľa ministra financií neadresný nástroj.
Novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá má byť účinná od budúceho roka, musí ešte podpísať prezidentka.
Podľa SNS má ísť o systémový návrh na rozvoj regiónov v prospech celoslovenského sociálno-trhového hospodárstva.
Podľa Slobody a solidarity nie sú "Rodičia detí takí naivní, aby zabudli na masívne rozkrádanie verejného majetku a absenciu spravodlivosti."
Obchodníci by zmenou dane mohli byť motivovaní predávať čerstvé sladkovodné ryby, králiky, jahňacinu či kozie mäso.
Na ceny sa budú dívať najmä ľudia s nízkymi príjmami alebo nezamestnaní. Rozdiel v cenách sa môže prejaviť najmä pri väčšom nákupe.
Väčšina obchodov premietla 10-percentnú DPH do nižších cien základných potravín.