Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, v piatok uviedli, že sa rokovania s vedením školy dostali do slepej uličky. Študenti sú rozhodnutí táboriť v kampuse, kým ich požiadavky nebudú splnené, informovala agentúra AP.

27.04.2024 07:51
Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael Foto: ,
Propalestínsky stanový tábor na Kolumbijskej univerzite v piatok 26. apríla 2024 v New Yorku.
debata

Oznámenie zvyšuje tlak na vedenie univerzity, aby našlo riešenie situácie do promócií, ktoré sú plánované na máj. Podobnému problému sú vystavené aj ďalšie univerzity od Kalifornie po Massachusetts, kde študenti demonštrujú.

Demonštrácie na univerzitách odrážajú silný nesúhlas mladých Američanov so spôsobom, akým Izrael v Pásme Gazy bojuje proti teroristickému hnutiu Hamas. Protestujúci študenti požadujú, aby školy prerušili obchodné väzby a investície, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s Izraelom, a volajú po ukončení zabíjania palestínskych civilistov. Podľa kritikov protesty sprevádzajú prejavy antisemitizmu a zastrašovania židovských študentov.

Napätie sa vyostrilo po tom, ako vedenie Kolumbijskej univerzity zavolalo políciu na svojich študentov, ktorí sa utáborili uprostred kampusu na Manhattane. Hovorcovia študentov po dlhých rokovaniach vo štvrtok a v piatok uviedli, že univerzita nesplnila ich základnú požiadavku prerušenia obchodných väzieb na Izrael, a tak budú v protestných akciách pokračovať.

Jeden z demonštrantov Khymani James sa medzitým v piatok ospravedlnil za svoje komentáre z januára, keď vo videu zverejnenom na internete vyhlásil, že „sionisti si nezaslúžia žiť“ a ľudia by mali byť vďační, že ich James nezabíja. „Čo som povedal, nebolo správne,“ uviedol James v piatkovom vyhlásení. Organizátori protestov zdôraznili, že Jamesove výroky neodrážajú ich hodnoty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #útok na Izrael #Kolumbijská univerzita