Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky. Vo vyjadrení, ktoré v sobotu poskytol ČTK, Bystroň uviedol, že magazín sa zapojil do kampane, ktorej cieľom je zdiskreditovať všetky strany usilujúce sa o ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine, a ovplyvniť tak voľby do Európskeho parlamentu (EP).

27.04.2024 10:10
debata

Za falošný označila článok o balíkoch tiež AfD. Bystroň, ktorý má český pôvod a ktorý je dvojkou na kandidátke AfD pre voľby do EP, opakovane tvrdí, že žiadne úplatky nedostával.

10 zaujímavých faktov o Nemecku
Video

„Der Spiegel sa opäť snaží zo starého lógru uvariť ešte jednu kávu,“ uviedol Bystroň. Magazín v piatok napísal, že Bystroň na pondelkovom zasadnutí predsedníctva strany povedal, že dostával malé balíčky, ale žiadne peniaze. Der Spiegel tiež uviedol, že poslanec na otázku časopisu prijímanie balíčkov priamo nepoprel a že celú kauzu označil za kampaň proti nemu.

„Ja som predsedníctvo iba informoval o tom, že podľa správ z médií existujú videozáznamy, na ktorých je vidieť, ako si niečo odovzdávame. Predovšetkým som upozornil, že možno očakávať zverejnenie týchto kompromateriálov v médiách ešte v priebehu volebnej kampane,“ povedal Bystroň. „Spiegel svojím falošným spravodajstvom opäť potvrdil, že je súčasťou kampane, ktorej cieľom je zdiskreditovať všetky strany usilujúce sa o ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine, a ovplyvniť tak voľby do EP,“ dodal.

Ešte v piatok o článku Der Spiegelu a podobnom materiáli v denníku Die Welt rokovali členovia predsedníctva AfD, ktorí informácie o balíkoch označili za nepravdivé. „V e-maili (Bystroň) objasňuje, Balíčky s peniazmi som samozrejme žiadne nedostával,“ uviedla strana vo vyhlásení.

Vedenie AfD tiež uviedlo, že na spomínanom pondelkovom zasadnutí Bystroň netvrdil, že by nejaké balíčky dostával. „To potvrdila značná časť účastníkov rokovania predsedníctva,“ dodala strana.

Podľa informácií Denníka N, týždenníka Die Zeit a nemeckej verejnoprávnej stanice ARD vypočuli členovia poslaneckej komisie pre kontrolu českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) audionahrávky, ktoré sa vzťahujú k Bystroňovej kauze. Na jednej z nich podľa týchto médií Bystroň údajne preberá 20 000 eur od propagandistu Arťoma Marčevského, ktorého spolu s proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom Česko v marci zaradilo na národný sankčný zoznam.

Marčevskij stál za mediálnou spoločnosťou Voice of Europe, ktorej Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medveď podľa českého sankčného zoznamu toto médium skryte financoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Der Spiegel