Na vrchole ďalšieho svojbytného sveta, Silickej planiny vychádza z bielych „oblakov“ Gábor Rusznyák. Pasie 450 oviec. Sám. Čítajte prvý diel seriálu Pravdy Zachráňme národné parky.
Krajina bačov, ktorá pred pol druha storočím chovala takmer tri milióny oviec, si konečne môže pochutnať na vlastnej jahňacine.
Trikrát denne ovce ručne podoja štyri páry mozoľnatých rúk! Ej, krásna, ale ťažká to robota!
Slovensko malo kedysi okolo dvetisíc bačov. Zostala z nich hŕstka, 50 - 60 takých, čo sú skutočnými pokračovateľmi hrdej a váženej profesie.
Kilogram bryndze na salaši vyjde na deväť eur, v hlavnom meste však stojí dvojnásobok. Akoby táto cena podčiarkovala paradox doby.
Mladí zootechnici s vysokoškolským vzdelaním sú dnes vzácnosť.
Slovensko, kedysi slávny exportér bryndze, má problémy s udržaním existujúcich chovov oviec. Vymiera generácia bačov šesťdesiatnikov.
Mali bačovia svojho kráľa? Mali. Keď sa začala valaská kolonizácia Slovenska, udelil kolonistom panovník Matej Korvín Veľkú listinu valaských práv a slobôd.
Aktuálny príbeh zo seriálu Úspešní Slováci je o šľachtiteľoch a chovateľoch oviec, ktorí obohatili kolekciu plemien o najproduktívnejšie mliečne plemeno - slovenskú dojnú ovcu.
Keď sa ho niekto spýta, kde vlastne sa ten jeho salaš nachádza, odpovie tajomne: "Neďaleko Jamaiky a Flinstonova."
Chcete vidieť, ako sa vyrába hrudkový syr, ako sa odvára žinčica a spracúva ovčia vlna? Tak príďte za ovcami do Pribyliny.
Návštevníci si budú môcť pochutnať na čerstvom i údenom ovčom syre, žinčici a pravej salašníckej bryndzi.
Slovenskí chovatelia majú smelý plán. V roku 2020 by chceli na Slovensku chovať 630–tisíc oviec, o tretinu viac ako teraz.
Ešte pred desiatimi rokmi sa Pliešovčan Ľuboš Krátky živil, ako sa dalo. Nemal ani tridsať, keď sa rozhodol sa postaviť na vlastné nohy.