„Obezita je vážne ochorenie. S každým zvýšením BMI o päť bodov sa zdvojnásobuje riziko úmrtia,“ pripomína lekárka a vedkyňa Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV a FTVŠ UK.
Vzťah medzi zvýšenou telesnou hmotnosťou, energeticky bohatou stravou a vznikom rakoviny bol preukázaný už dávno.
Slovensko je po Českej republike, Maďarsku a Fínsku štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD.
Čo je to viscerálna obezita? Ako ešte sa dá zistiť, či je človek obézny a ktoré princípy liečby odporúča prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie?
Aj Barbora Gamanová z Bratislavy vždy patrila medzi bacuľky. Dnes je štíhla a radí iným.
Červené víno v umiernenom množstve je prospešné pre srdce aj cievy. Vedci zo Slovenskej akadémie vied potvrdili, že obsahuje aj látky, ktoré pomáhajú proti obezite.