Táto potravina obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr.
Vybrať si tú najlepšiu bryndzu preto nie je jednoduché.
Bryndza bez tohto označenia môže byť aj z dovozového ovčieho mlieka, čiže zo zahraničnej suroviny.
Pri slove bryndza nám zvyčajne napadnú bryndzové halušky. Celkom logicky.
Prečo je cenená práve májová bryndza a kedy je skvelá aj tá letná?
V kuchyni Slovenského pavilónu na EXPO 2020 v Dubaji to majú náročné, vyrobiť "originál" slovenskú špecialitku v arabských podmienkach.
Variť v zime sezónne a lokálne je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že sa to nedá. Záhrady sú prázdne, ale môžeme použiť suroviny, ktoré sa zimy dočkali v komorách či skladoch. Kel, mrkvu, červenú repu, huby, šípky, zemiaky, kapustu. Samozrejme, ak máme chuť, môžeme aj zimné recepty ozvláštniť. Napríklad paprikou či granátovým jablkom. Tie sú však len doplnkom, nie hlavnou surovinou.
Koleda Do hory, do lesa, valasi je jedna z najznámejších vianočných piesní oznamujúca veľkú novinu - narodil sa Kristus Pán.
Hont patrí medzi zatiaľ málo objavené, ale krásne kúty Slovenska. V našich receptoch sme vychádzali zo surovín, z ktorých sa tu varilo odjakživa.
Keď sa povie šalát, tak si mnohí predstavia prílohu k jedlu. Pár listov s dresingom, v najlepšom prípade nakrájané paradajky. Šalát má však oveľa väčší potenciál.
Skúste sa Slovákov spýtať, koľko poznajú znamenitých syrárov a bryndziarov. Je tu však muž, ktorý nenápadne režíruje veľkú zmenu v našom vedomí. Karol Herian.
Bryndza patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a traduje sa, že v máji je najlepšia. Patrí medzi potraviny, ktoré buď máte, alebo nemáte radi.
Vyše 700 potravín v krajinách Európskej únie sa hrdí chráneným zemepisným označením. Slovensko má početné zastúpenie najmä výrobkov zo syrov.
V obnovených priestoroch bude aj múzeum venované rodine Vagačovcov. Na jeho presnej koncepcii majiteľ stále pracuje.
Bryndza, fenikel či ľanové semienka. Super potraviny našich starých materí, ktoré fungujú a pomáhajú aj dnes.
Bryndza je najobľúbenejšou slovenskou potravinou pre takmer tri štvrtiny Slovákov. Ľudia ju majú radi najmä pre jej jedinečnosť.
Slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Na čo si dávať pri jej kúpe pozor?
Bohaté a rôznorodé zloženie bylín slovenských pasienkov má priaznivý a dokázateľný vplyv na cenné zloženie ovčieho mlieka, z ktorého sa vyrába kvalitná bryndza. Nie je len chutná, ale aj zdraviu prospešná.
Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál... ale často aj končí.
Každým jarným dňom silnie prúd ovčieho mlieka zo salašov do bryndziarní.