Sviečkovica na smotane predstavuje kuchársku výzvu, aj keď na jej príprave takmer nič nie je. Má však štatút českého národného pokrmu.
Budúci víkend sa milovníci jogy a zdravého životného štýlu môžu stretnúť v Seredi. Bude tam festival jogy, hudby a zdravia s názvom Avatarfest.
Boom exotických superfood sa nedá zastaviť. Ale toto sú rovnako zdravé potraviny, lacnejšie a dostupnejšie.
V rámci rodinného podujatia Ružindolská bosorka si pripomenie niekdajší hon na čarodejnice trhom a hranými scénkami.
Aj domáce recepty dokážu pri začínajúcej bolesti v hrdle pomôcť.
Pri varení ochutnávate, ale stále to nie je ono? A tak pridáte soľ, cukor alebo dochucovanie zmesi, len nech pokrm chutí výraznejšie. Aby bolo vaše jedlo zdravšie aj menej kalorické, vyskúšajte iné tipy dochucovania.
Seniori na medikamenty minú značnú časť penzie. Ako môžu ušetriť aspoň na doplnkových mastiach či vitamínoch?
Ešte stále máte na balkóne čerstvé bylinky? Recept na lahodnú večeru vás poteší, pripravte si bazalku a petržlen.
Liečivé prostriedky z prírody: Tieto bylinky môžu pomôcť pri chronickej únave.
Pokožku síce od základov nezmeníme, pravidelná starostlivosť ju môže chrániť.
Mäta pieporná patrí medzi najznámejšie liečivé byliny. Má široké uplatnenie v kuchyni, ale aj v pleťovej kozmetike.
Väčšina z nás pozná levanduľu len ako voňavú bylinku. Ale skúste ju použiť na ochucovanie jedál. Prekvapí nielen vôňou, ale aj chuťou.
Väčšina ľudí používa levanduľu v podobe rozmanitých uvoľňujúcich a relaxačných olejov či mastí, svoje miesto však má aj v kuchyni.
Je to trochu netradičná bylinka valeriánka poľná, ľudovo nazývaná polníček, rastie u nás vo voľnej prírode, chutnejšie sú však záhradné odrody.
V kuchyni kôpor patrí k rybám a varenému mäsu, k surovej zelenine, do mliečnych omáčok a polievok, nátierok a šalátov.
Ženšen, šalvia či mäta. Niektoré bylinky nielen príjemne osviežia, ale pomáhajú naštartovať metabolizmus a zbavovať nás nechcených tukových zásob.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Olejkárstvo a šafraníctvo malo v Turci starodávny pôvod. Ľudia tu tuším „odjakživa“ zbierali liečivé bylinky a vyrábali voňavé oleje z borievok a kosodreviny.
Pažítka je súčasťou rodiny plodín, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa a pór. Ide o bylinku, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju ostrú chuť, ale aj liečivé vlastnosti.
Hoci je žihľava burina, výborne sa hodí ako bylinka do šalátov, omelety, rizota alebo smoothie.
Nejeden z nás považuje žihľavu za obyčajnú burinu, v skutočnosti je to mimoriadne užitočná, takmer zázračná rastlina.