Bublinky zo šumivého vína vraj pomáhajú mozgu. Odborníci sa dušujú, že zopár pohárikov počas týždňa dokáže predchádzať demencii a Alzheimerovej chorobe.
Aby ste mohli vychutnať všetky nuansy vína, musí mať správnu teplotu. Pri červenom víne sa napríklad hovorí, že má mať izbovú teplotu. To však nie je celkom presné.
Počasie opäť raz dokázalo, že je nevyspytateľné a že práve ono je osudom vína. Práve sa končiaci vinohradnícky rok 2016 bol mimoriadne dramatický, ale napokon sa neskončí najhoršie.
Podľa výsledkov výskumu má mierna konzumácia červeného vína skutočne pozitívny vplyv na milostný život. Ako konkrétne?
Istá štúdia ukázala, že pohár červeného vína pred cigaretou znižuje škody, spôsobené nikotínom.
Červené víno v umiernenom množstve je prospešné pre srdce aj cievy. Vedci zo Slovenskej akadémie vied potvrdili, že obsahuje aj látky, ktoré pomáhajú proti obezite.
Sú vína tvoriace identitu miest, regiónov, národov. Rizling rýnsky sa spája s údoliami nemeckých riek, Cabernet Sauvignon s Bordeaux a Frankovka modrá s Račou.
Opäť sa potvrdilo, že víno nie je Coca-Cola, ktorá za každých okolností chutí rovnako, pretože má ustálenú receptúru, ktorá sa nemení.
Ako to vlastne funguje v rovnici červené víno = zdravie? Dosť jednoducho - odborníci tvrdia, že tohto božského moku by sme mali piť maximálne dva poháre denne.
Červené víno, balzamiko či čierna káva - o tom, že tieto potraviny farbia zubnú sklovinu, nikto nepochybuje. Ktoré ďalšie majú rovnakú schopnosť?
Ku chladnému počasiu patrí varené víno. Klasické koreniny, ktoré sa u nás doň dávajú, sú škorica a klinčeky, pripadne sa doň nakrájajú citrusy.
Slovenské červené víno dlho stálo v tieni bieleho. Tretie tisícročie však prinieslo príjemnú zmenu. Vína sú teplejšie, plnšie, voňajú a chutia po ovocí.