Väčšinu produkcie sladu vyvezieme, v posledných rokoch je to okolo 80 až 82 percent, hovorí človek z praxe.
Teploty rastú a čoraz menej dažďa znižuje koncentráciu zlúčenín, ktoré dodávajú pivu jeho osviežujúcu chuť.
Väčšina z nás si ho spája s pivom, tí starší aj s brigádami. Typické šištice tejto rastliny majú aj antivírusový účinok.
Zatiaľ čo jedno pohlavie sa teší, to druhé zostáva prekvapené. Podľa výskumov obsahuje pivo látky, ktoré sú prospešné pre ženy. Inak však tieto živiny pôsobia na mužské telo.
Chmeľ si spájame najmä s pivom. Ovíjavú lianu však môžete využiť aj na zazelenanie fasády, altánku či kôlne. Vyzerá atraktívne, rastie rýchlo a nijako nepoškodzuje oporu.
V nápojových lístkoch pivární sa stretnete často s označením IPA, čo v skratke znamená India Pale Ale. Ide o silnejšie pivo s výraznou chmeľovou chuťou.
Ešte horkejšie pivo by mohlo vzniknúť vďaka českým vedcom. Ako prví na svete upravili chmeľ pomocou technológie CRISPR, ktorá umožňuje presné zásahy do konkrétneho génu.
Výstava priblíži proces výroby piva, od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
Je veľa spôsobov, ako si spraviť milovanie krajším. Môžete si pripraviť romantickú večeru, hodiť na seba zvodnú bielizeň, alebo si otvoriť pivo.
Chmeľ, rastlina kľúčová pre výrobu piva sa možno dá vypestovať aj na Marse. Zistili to študenti vysokej školy Villanova University v Pensylvánii.
Slovenské chmeliarstvo, kedysi pýcha poľnohospodárskych družstiev v okresoch Trenčín, Piešťany a Topoľčany, sa otriasa v základoch.
Hovorcami roka 2013 sa stali Ľubomír Andrassy, Boris Chmel, Zuzana Eliášová a Iveta Tyšlerová.