Krajina pôvodu je dôležitá pre polovicu spotrebiteľov, no kvalita a čerstvosť sú previazané so slovenskými potravinami.
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho bude považovať za úspech, ak v priebehu desiatich rokov podiel slovenských potravín presiahne 50 percent.
Podiel privátnych značiek dosiahol v roku 2021 podiel 25,1 percenta, uvádza Potravinárska komora Slovenska.
Poľnohospodári a potravinári žiadajú od obchodu viac ústretovosti voči domácej produkcii.
Saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až máji 2021 bolo pasívne v sume – 659,2 milióna eur.
Rozhodnutie ponúkať zákazníkom slovenské potraviny a produkty riaditeľ a majiteľ Yeme Peter Varmuža neoľutoval. Naopak, spoluprácu chce rozširovať.
Hovorí sa, že Slováci sa ako lokálpatrioti najviac prejavia, keď sa darí hokejistom, futbalistom alebo iným športovcom. Niet divu - robia krajine dobré meno.
Pavel Petránek je hospodár, ktorý oživuje slovenské poľnohospodárstvo a vidiek. Chová predovšetkým morky a okrajovo aj kurčatá, ktoré spracúva rovno na farme v Čremošnom.
Farmy ošípaných sú na Slovensku vzácnosť. Väčšina mäsa predávaná v obchodoch pochádza z dovozu.
Výsledky prieskumu, ktorý urobila vlani v lete agentúra 2muse pre spoločnosť Billa naznačili, že Slováci majú stále radi tradičné domáce výrobky.
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR vyzýva vládu a Národnú radu SR, aby využili všetky možnosti podpory modernizácie a rozvoja spracovania potravín.
Len necelé dve pätiny. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dosiahol v tomto roku úroveň 39,9 %.
Pandémia koronavírusu prináša nový pohľad na jedlo. Vyhlásenie mimoriadnej situácie či stavu núdze pripomenuli ľuďom, že ide do tuhého.
Zásobovanie obchodov s potravinami je prakticky bezproblémové. Obchody začínajú mať však problémy s personálom.
Potravín na Slovensku je dostatok, nie je dôvod na paniku, ubezpečuje ministerka Matečná.
Slovensko má dostatočné zásoby potravín.
Najväčším problémom pre spoluprácu obchodníkov a slovenských dodávateľov je nízka, ale zároveň drahá produkcia.
SILVIA RUPPELDTOVÁ: Medzi hlavné prekážky prechodu k dlhodobo udržateľnému poľnohospodárstvu patria ekonomické záujmy súčasného trhového systému.
Potraviny sú súčasťou ľudského života, tvoria jeho existenčný aj kultúrny základ. Potraviny ľudstvo scivilizovali a stali sa základom obchodu.
V centre hlavného mesta stojí studená pochúťka aj toľko, čo vo Viedni či v Berlíne. Kopček tu v niektorých zmrzlinárňach vyjde aj na 1,50 eura.