Ktorýkoľvek víkend môžete využiť (aj) na prípravu výborného a nie veľmi náročného dezertu.
December je mesiac adventu, príprav a tešenia sa na Vianoce. A pečenia. Preto budeme až do Vianoc prinášať inšpirácie práve naň.
Ak máte chuť na klasiku trochu inak, urobte si z gaštanov polievku alebo k červenej kapuste ku kačacine pridajte maliny.
Sú ideálnou surovinou do koláčov a dezertov, či už ide o lieskové orechy, mandle, gaštany, dajú sa z nich robiť aj bezlepkové koláče.
Základom kuchárskeho umenia je dokonale ovládať klasiku, teda jedlá, ktoré sú zlatým fondom miestnej gastronómie. Keď sa nám to podarí, môžeme ich trochu inovovať.
Koniec roka a príchod Vianoc si vie len málokto predstaviť bez typickej vône pečených gaštanov. Ide o plodinu, ktorá má značne pozitívny vplyv na celé telo.
Gaštan jedlý má v kuchyni všestranné využitie. Vhodný je do slaných aj sladkých receptov.
Niekdajšia televízna hlásateľka Nora Beňačková sa nijako netají tým, že jej navždy učaroval latinsko-americký temperament.
VERONIKA ŠIKULOVÁ: Na jeseň všade zavárali. Cinkali v drezoch zaváracie poháre, hrmotali zásuvky a zhľadúvali sa viečka a hlava. Varili sa octové nálevy, na ktoré ste mali chuť.
Vyznávači mágie považujú kruh za symbol dokonalosti, večnosti a neustálej obnovy. Aj obilná placka vznikla už v pradávnych dobách a stala sa základom stravovania.
Vychutnajte si ich horúce na prechádzke večerným mestom, alebo doma pred televízorom. Gaštany sú zdravou pochúťkou!
Jeseň je ročné obdobie najbohatšie a najpestrejšie na plodiny, ktoré zbierame v záhradách, na poliach či v lese.
Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle... Máme niekoľko orechových stálic, ktoré svietia na gastronomickom sladkom nebi.
Modrý Kameň je známy svojou gaštanicou, veď je najväčšia na Slovensku. Preto gaštanu jedlému vzdávajú hold každý rok na jeseň, v čase dozrievania jeho chutných plodov.
Stále viac párov sa rozhoduje pre svadbu na jeseň. Aké sa hodia šaty, torta a drink?
Semená sú bohaté na látky, ktoré rastlina využije na tvorbu svojho nového tela. Pre človeka sú bohatým zdrojom minerálov, stopových prvkov a dobrých tukov.
V lese či parku nazbierate všetko, čo na výrovu jesenných panáčikov potrebujete.
Jeseň je ideálny čas na púšťanie šarkanov. Tí najlepší draci sa môžu zapojiť do Šarkaniády a predviesť sa nad Kalváriou v Nitre už túto sobotu.
Na nádvorí hradu Modrý Kameň a v jeho okolí si v sobotu 5. októbra po celý deň možno vychutnať voňavé gaštany v rôznych podobách. Zabaví sa celá rodina.