Minister financií Igor Matovič sa obáva príliš skorého otvárania prevádzok.
Podnikatelia v pondelok odovzdali na úrade vlády otvorený list, v ňom vyzývali vládu k dialógu.
Ak ostanú reštaurácie zatvorené do konca decembra, tak budú mať na konte od začiatku pandémie 344 dní bez prevádzky-
Postupne nabiehajú stále podrobnejšie a stále zaujímavejšie údaje o tom, čo sa počas pandemickej recesie v roku 2020 udialo v odvetviach.
Pomoc pre cestovný ruch a gastro.
Prvým opatrením je zrušenie provízie za osobný odber.
Aliancia vyslovene žiada, aby ministerstvo financií pomoc vo forme poukážok neprezentovalo ako formu kompenzácie za tvrdé zákazy.
Marek Harbuľák hodnotí zmeny, ktoré minister financií Igor Matovič navrhol v daňovej reforme pre sektor HORECA.
Všetky tringelty by pritom mali reštaurácie rozdeliť ako odmeny pre zamestnancov.
Hostia a zákazníci prevádzok sa cítia byť sklamaní a oklamaní.
Problémy majú najmä gastroprevádzky v okresoch zaradených podľa COVID automatu do čiernej farby.
Ich zlú finančnú situáciu negatívne ovplyvňuje aj COVID automat.
Počty zákazníkov sa podľa prevádzkovateľov reštaurácií zo dňa na deň znižujú.
Dôvodom je aktuálne nastavenie COVID automatu, ktorý v čiernom stupni nedovoľuje ubytovanie.
Rok 2020 označili slovenské gastrofirmy ako boj o prežitie. Celkový prepad tržieb podľa kvalifikovaných odhadov dosiahol mínus 27 percent.
Zhoršenie epidemiologickej situácie prináša so sebou pritvrdzovanie opatrení.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bude naďalej pokračovať v pomoci na podporu udržania pracovných miest v cestovnom ruchu a gastro sektore.
Podnikatelia kritizujú štát, že s nimi dostatočne nekomunikoval a zavolal ich až na hotovú vec.
Nápad pomôcť však so sebou priniesol negatívne reakcie.
Riziko tretej vlny pandémie je - tú očakávajú kompetentní počas jesene.