Vláda koncom marca odsúhlasila finančný príspevok pre tých, ktorí u seba ubytujú odídencov. Platí to aj pre hotely.
Ministerstvo práce už predložilo na pripomienkovanie návrh opatrenia, podľa ktorého má stravné v prípade pracovnej cesty v dĺžke päť až 12 hodín stúpnuť zo súčasných 5,10 eura na 6 eur.
Nové pravidlá pre gastro prichádzajú od 19. januára.
Zhruba 30 percent ľudí navštívilo reštaurácie alebo pohostinstvá v čase, keď platil režim OTP.
Mnoho prevádzok vníma otvorenie gastra ako správny krok, najmä keď v podstate okrem nočných podnikov je už všetko dlhšie otvorené.
Pretrváva obava, čo sa bude diať na budúci týždeň a či gastroprevádzky niekde opäť nezavrú.
Cestovný ruch na Slovensku má za sebou ďalší ťažký rok.
Od pondelka 3. januára môžu byť opäť otvorené gastroprevádzky, dostanú sa do nich však len očkovaní a tí, čo prekonali covid.
Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali.
Minister financií Igor Matovič sa obáva príliš skorého otvárania prevádzok.
Podnikatelia v pondelok odovzdali na úrade vlády otvorený list, v ňom vyzývali vládu k dialógu.
Ak ostanú reštaurácie zatvorené do konca decembra, tak budú mať na konte od začiatku pandémie 344 dní bez prevádzky-
Postupne nabiehajú stále podrobnejšie a stále zaujímavejšie údaje o tom, čo sa počas pandemickej recesie v roku 2020 udialo v odvetviach.
Pomoc pre cestovný ruch a gastro.
Prvým opatrením je zrušenie provízie za osobný odber.
Aliancia vyslovene žiada, aby ministerstvo financií pomoc vo forme poukážok neprezentovalo ako formu kompenzácie za tvrdé zákazy.
Marek Harbuľák hodnotí zmeny, ktoré minister financií Igor Matovič navrhol v daňovej reforme pre sektor HORECA.
Všetky tringelty by pritom mali reštaurácie rozdeliť ako odmeny pre zamestnancov.
Hostia a zákazníci prevádzok sa cítia byť sklamaní a oklamaní.
Problémy majú najmä gastroprevádzky v okresoch zaradených podľa COVID automatu do čiernej farby.