Pacienti s vysokým krvným tlakom môžu riziko srdcovo-cievnych ochorení pozitívne ovplyvniť, ak budú menej soliť. Avšak pre tých, ktorých hypertenzia netrápi, to paradoxne neplatí.
Puklo mu srdce, má zlomené srdce, bolí ho srdce - sú to len metafory alebo je to reálne možné? Prečo pribúda zlyhávajúcich sŕdc? Zhovárame sa MUDr. Evou Goncalvesovou.
Je fakt, že bez soli by človek zomrel. V trinástom storočí bolo "biele zlato" takou vzácnosťou, že sa používalo doslova ako platidlo. Dnes však draho platíme za to, že prijímame soli priveľa. Vlastným zdravím.
Nová štúdia ukázala, že vďaka konzumácii jogurtov výrazne znížime riziko vysokého krvného tlaku.
V posledných dvoch desaťročiach vo svete výrazne poklesla úmrtnosť na ischemické ochorenia srdca. Úmrtnosť slovenských mužov na dôsledky vysokého krvného tlaku však stúpla.
Na choroby obehovej sústavy zomiera na Slovensku viac ako polovica ľudí. Prečo je však úspešnosť kontroly vysokého krvného tlaku vo všeobecnosti taká nízka?
Horčík je jeden z najčastejších minerálov v živej prírode a zdrojom pre 300 rôznych enzýmov v tele, ktoré sú zapojené do tvorby energie.