Konzumácia rastlinnej stravy bohatej na zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny môže u mužov znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o viac ako pätinu.
Sú skvelé na prípravu viacerých jedál a dobrôt vo vianočnom období. Výborne chutia k rybám, v zeleninovom šaláte, na vianočke, alebo napríklad s medom a škoricou ako maškrta pri sledovaní rozprávok.
Na stravu počas Vianoc by si mali dávať pozor predovšetkým seniori, diabetici a pacienti s poruchami tráviacej sústavy.
Čas hojnosti počas Vianoc môžu komplikovať rôzne ochorenia. Sviatočné stravovanie je náročnejšie pre ľudí s cukrovkou, ale aj vysokým krvným tlakom.
Vianočné sviatky sú v mnohých domácnostiach obdobím hodovania.
Večná téma znie: Záleží na tom, čo viem o potravinách.
Cesta Richarda Bielika k vareniu sa začala ešte v maminej kuchyni. Kým sa dopracoval na post šéfkuchára, cesta bola kľukatá...
Mŕtvica, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak, tráviace ťažkosti, ale aj rakovina. Čo majú spoločné? Odpoveď je jednoduchá.
Na prvý pohľad nepatrí do kategórie zdravých potravín. I napriek tomu odborníci pripisujú čokoláde zázračné účinky na zdravie starších ľudí.
Nielen jedlo a nápoje sa podpisujú pod naše telesné krivky. Odborníci totiž upozorňujú, že priberať na hmotnosti môžeme nielen konzumáciou sladkej či mastnej stravy.
Potraviny sú dnes viac než drahé a ceny nútia oveľa dôkladnejšie premýšľať, čo nakúpiť, aby to rodinný rozpočet zvládol. Ako ušetriť a pritom jesť zdravo?
Veľká väčšina opýtaných je tiež presvedčená, že súčasný príspevok zamestnávateľa na stravu nestačí.
Má veľa vitamínov, pomáha pri trávení aj premýšľaní, s ktorým majú často problémy najmä ľudia v seniorskom veku. Korenina, ktorá rastie takmer všade: mäta.
Keď sa povie anorexia, väčšina z nás má zaužívanú predstavu o nejakej vyziabnutej modelke, o ktorej napísali v novinách.
Vyrobiť si jedlo podľa svojich potrieb, zamedziť plytvaniu, nakŕmiť celú planétu alebo zaistiť jedlo pre astronautov.
Budete sa čudovať, ale túto potravinu výživový poradca Petr Havlíček vôbec neodporúča umývať!
Slnečné žiarenie môže u mužov aktivovať hormón grelín, ktorý spôsobuje zvýšenú chuť do jedla. U žien jeho zvýšené hodnoty blokuje hormón estrogén.
Záhradou sa vinie vôňa rozpáleného dreveného uhlia v grile a neskôr aj všemožné delikátne vône mäsových pochúťok či napríklad grilovanej zeleniny.
Dosáľanie jedál pri stole skracuje dĺžku života o viac než dva roky u mužov a u žien o rok a pol, tvrdia britskí vedci.
Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom.