Ukrýva v sebe horčík, draslík, fosfor, meď, sodík, zinok, železo, vápnik, omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale aj vitamíny A, B a C.
V kuchyni patrí k mimoriadne výrazným ingredienciám. Je aromatický, má nezameniteľnú chuť i vôňu. Nie každému to vyhovuje, ale aj tak má stabilné miesto v našej kuchyni.
S vysokým cholesterolom, zažívacími ťažkosťami či poruchami močového ústrojenstva si hravo poradí zaujímavá bylina. Kôpor nielen chutí skvele, ale prináša viacero benefitov.
Vážia sa na gramy, a predsa dajú jedlu celkom inú chuť, vôňu, vzhľad, ba aj látky pre zdravie.
Podľa dávnej tradície odháňa zlodejov, je zdravý a v kuchyni sa bez neho nezaobídeme.
Leto nám ponúka množstvo chutnej sezónnej zeleniny, ktorú môžeme využiť v ľahkých zdravých jedlách.
Dobrá grilovačka sa bez chutných a nápaditých dipov nezaobíde.
Uhorky poznáme väčšinou zo šalátu, no môžme z nich pripraviť aj chutné studené polievky.
V kuchyni kôpor patrí k rybám a varenému mäsu, k surovej zelenine, do mliečnych omáčok a polievok, nátierok a šalátov.
Kôpor voňavý je dôverne známou bylinou. Veď kto by aspoň raz v živote neochutnal kôprovú omáčku.
Chýba vám inšpirácia na víkendové raňajky? Uprednostníte cottage cheese s kôprom alebo avokádovú nátierku?
Doprajte svojmu metabolizmu jarnú kúru s čerstvými bylinkami. Ideálne je pestovať si ich na balkóne alebo v záhradke.
Veľkonočné sviatky sa blížia a mnohé gazdinky sa už začínajú stresovať čo pripraviť v rámci sviatočného menu.
Kôpor je veľmi dobrým zdrojom vápnika, vlákniny, horčíka, mangánu a železa.