Slovenská domácnosť dáva na potraviny takmer 20% zo svojho rodinného rozpočtu a v rámci krajín V4 sú u nás najdrahšie. Napriek tomu ešte stále máme rezervy pri ich využívaní.
Na špičke medzi Slovákmi je bravčové, z celkovej spotreby naň pripadá 56 %, nasleduje kuracie - 34 %, hovädzie - 8 %, potom zverina - 1,7 %, baranie a kozie - 0,3 %.
Mnohí si bez nej nevedia predstaviť deň, patrí k najpredávanejším potravinám a spolu s ropou aj k najobchodovanejším komoditám na svete.
Na jedného Slováka pripadá ročne 83 kg potravinového odpadu. Až 78 % z neho vyprodukujú domácnosti, zvyšných 22 % vzniká pri výrobe potravín alebo v reštauráciách.
Pri kupovaní ovocia a zeleniny potrebujete zrak, hmat a čuch. Skúste sa vyhýbať baleným druhom, pri nich nemusíte zbadať pokazené kusy schované v spodnej časti obalu.
Mlieko a mliečne výrobky so slovenským pôvodom spoznáte v obchode ľahko. Na obale každého mliečneho výrobku vyrobeného na Slovensku nájdete okrem názvu výrobcu aj oválny symbol – SK OVÁL.
Vyrobený z ovocného koncentrátu. Taká poznámka na obale ovocného džúsu je síce celkom bežná, ale nie každý jej rozumie. Čo to vlastne znamená?
Kedysi nechýbal v žiadnej kuchyni, dnes jeho ročná spotreba u nás klesla na historické minimum. Môžu za tým byť mýty o jeho škodlivosti aj široký výber pečiva.
Aj keď potravinári tvrdia, že by za vhodných podmienok dokázali pokryť až 80 percent celkovej spotreby, na pultoch predajní má domáci pôvod len tretina výrobkov.