Krajina pôvodu je dôležitá pre polovicu spotrebiteľov, no kvalita a čerstvosť sú previazané so slovenskými potravinami.
Na špičke medzi Slovákmi je bravčové, z celkovej spotreby naň pripadá 56 %, nasleduje kuracie - 34 %, hovädzie - 8 %, potom zverina - 1,7 %, baranie a kozie - 0,3 %.
Mnohí si bez nej nevedia predstaviť deň, patrí k najpredávanejším potravinám a spolu s ropou aj k najobchodovanejším komoditám na svete.
Pri kupovaní ovocia a zeleniny potrebujete zrak, hmat a čuch. Skúste sa vyhýbať baleným druhom, pri nich nemusíte zbadať pokazené kusy schované v spodnej časti obalu.
Mlieko a mliečne výrobky so slovenským pôvodom spoznáte v obchode ľahko. Na obale každého mliečneho výrobku vyrobeného na Slovensku nájdete okrem názvu výrobcu aj oválny symbol – SK OVÁL.
Výrazné zvýšenie cien od začiatku roka núti väčšinu z nás k racionálnejším nákupom a zvažovaniu, koľko a akých potravín nakúpime.
Svetové ekonomické fórum (WEF) zverejnilo štatistiku kvality cestnej infraštruktúry jednotlivých krajín sveta.
O tom, čo všetko je pri výbere a úprave potravín dôležité, hovorí profesorka MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., prednostka Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK.
Na jeseň prepukol škandál veľkého nemeckého výrobcu mäsových výrobkov firmy Wilke, po ktorých konzumácii zomreli v Nemecku traja ľudia.
Čím viac sa na Slovensku hovorí o dôležitosti čerstvých potravín, tým viac je krajina závislá od dovozov. Potvrdil to aj nedávny prieskum.
Čo jesť a čomu sa vyhnúť? Pre vegetariánov a vegánov, ale aj potravinových alergikov je to často tvrdý oriešok.
Na Vianoce sa oplatí investovať do síce drahších, ale kvalitnejších výrobkov, radí šéf štátneho potravinového dozoru Jozef Bíreš. Pozrite si 2 videá s radami.
Pri nákupoch už väčšine Slovákov vraj viac záleží na kvalite ako na cene. Aspoň to tak tvrdí februárový prieskum agentúry GfK.
Za ochudobňovaním potravín o najkvalitnejšie zložky, ktoré ich robia chutnými, nutrične cennými je zrejme snaha zlacniť náklady na výrobu.
Obľúbená mäsová pochúťka kebab, ktorá sa pripravuje na grile alebo ražni, sa podrobí dôkladnejšiemu pohľadu na to, čo obsahuje.
Slovensko roku 2017 žije životom, aký si ľudia v roku 1989 nevedeli predstaviť.
JOZEF SEDLÁK: Slovenský potravinový lístok sa od novembrovej revolúcie zmenil. Jeme o dvadsať kilogramov menej mäsa či o štvrtinu menej chleba.
Pomarančový džús a pomarančový džús nemusí byť to isté. Stačí si nakúpiť v susednom Rakúsku. A potom už len porovnať údaje na obale. Výsledok môže riadne prekvapiť.
Komisia v utorok vydala usmernenia, ktoré majú pomôcť členským štátom rozlíšiť, kedy výrobcovia porušujú európske právne predpisy. Dôležité sú dva dokumenty.
Kým potravinové škandály dávajú facku čerstvosti, zároveň je to aj príležitosť na vznik nového trhu čerstvých potravín.