Patrí medzi obľúbené pochúťky nielen medzi Slovákmi, ale aj v našom bezprostrednom okolí.
Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík.
Už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, bola táto zelenina považovaná za všeliek, ktorý je schopný liečiť všetky choroby a stavali jej oltáre.
Záleží, v akej úprave ich predložíte na vianočný stôl.
Počas tohto ročného obdobia sú v plnej sile a váš organizmus z nich dokáže mnoho vyťažiť. Zdravé, výživné a navyše sa z nich dá vykúzliť kompletné menu. Tak smelo do chutnej jesene.
Táto jednoduchá fermentovaná zelenina, je plná živín a prospešných látok. Okrem toho, že je bohatá na vitamíny a vlákninu, výskumy ukazujú, že kyslá kapusta má aj potenciálne protirakovinové účinky. Do jedálnička by ju mali zaradiť najmä seniori.
Detoxikácia a očistenie je na jar často témou číslo jedna a hlavný marketingový vysávač peňazí z peňaženiek. Očistiť telo po zimme však ide aj lacno, rýchlo a spoľahlivo.
Naše telo potrebuje v zime veľa vitamínov, aby dokázalo čeliť vírusom. Ich vynikajúcim zdrojom je kyslá kapusta.
Ako nezabiť probiotiká a céčko pri varení kapustnice. Aký užitočný vitamín čistiaci cievy sa v nej ešte nachádza?
Podceňovaná zelenina, nad ktorou často neprávom ohŕňame nosom. Kapusta v sebe spája viacero výhod, napríklad trojicu zdravotných benefitov.
Kyselina askorbová, ako sa odborne nazýva vitamín C, dokáže chrániť aj zdravie srdca a ciev. U starších ľudí tiež zlepšuje elasticitu pokožky.
Možno si na chuť šťavy z kyslej kapusty budete musieť chvíľu zvykať, ale ak sa na začiatku premôžete, oceníte jej prínos pre organizmus, zvlášť pre črevá.
Kyslá kapusta je zimným zdrojom vitamínov a probiotík a jej použitie v kuchyni môže byť naozaj všestranné.
Napätie, nervozita, úzkosť a depresia. Ktoré potraviny pomáhajú seniorom zlepšiť zdravie a ako sa môžu zbaviť porúch nálady?
Kvalitná kyslá kapusta je ideálnou voľbou, ako si posilniť imunitu. Navyše je to tradičná slovenská potravina s vitamínom C a probiotikami.
Sto ľudí, sto chutí - hovorí sa. Ale tiež sa zvykne hovoriť, že často zabúdame na chute, ktoré sú súčasťou našej histórie, nášho regiónu.
Kyslá kapusta je symbolom strednej Európy. Bez kyslej kapusty by naše prababičky v zime zostali bez vitamínov, o ktorých ani nevedeli, že existujú.
Kyslá kapusta predstavuje pre ľudský organizmus vynikajúci zdroj vitamínov, ktoré sú obzvlášť potrebné práve počas zimných mesiacov.
Kyslá kapusta je zdravá nielen preto, že obsahuje veľa vitamínov. Podporuje tiež zdravú črevnú flóru a trávenie.
Podobne ako spišské párky je aj spišská klobása obľúbená najmä pri domácich východniarskych, ale aj iných regionálnych zabíjačkách.